Ustavni sud BiH donio djelimičnu odluku u slučaju HE Buk Bijela

Vijesti 16. jul 202114:09 > 14:16 1 komentar
Ustavni sud BiH/Arhiv

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu po zahtjevu 24 parlamentarca Pralamentarne skupštine o davanju koncesije za HE Buk Bijela.

Kako javlja RTRS, zadužena je Komisija za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske u vezi s dodjelom koncesija.

Oni su podsjetimo tražili da se van snage stavi odluka Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na Gornjoj Drini. U apelaciji je navedeno kako odluke u vezi s državnom imovinom, poput rijeka na međunarodnim granicama, mogu biti mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Parlamentarci su se Ustavnom sudu obratili još u decembru prošle godine zbog, kako su istakli, kršenja suvereniteta Bosne i Hercegovine. Zatražili su očitovanje suda o odluci Vlade RS o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija za izgradnju i korišćenje hidroelektrana na rijeci Drini, u opština Foča. Jedan od potpisnika bio je Adil Osmanović.

Unatoč apelaciji, ali i jasnom stavu pravobranilaštva da država nije mogla biti zaobiđena, sredinom maja ove godine u Foči je položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.

Za premijerku Srbije nema ništa sporno u izgradnji hidrocentrale Buk Bijela, jer kako kaže pravnici su sve pregledali, koncesije su i ranije dodjeljivane i nikada nije postojao problem. Premijer entieta RS jos je direktniji, to je teritorij RS, BiH nema ništa s tim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare