Ustavni sud BiH pojasnio zašto još nema odluke u slučaju Dragičević

Vijesti 15. mar 202116:51 > 16:56 1 komentar
N1/Arhiv

Pravda za Davida smatra nedopustivim to što Ustavni sud Bosne i Hercegovine još nije donio odluku po apelaciji advokata porodice Dragičević, Ifeta Ferageta.

Zbog toga što tačno dvije godine čekaju na odluku, danas će se medijima obratiti na Trgu Krajine u 18 časova.

Iz Ustavnog suda BiH za N1 su pojasnili zašto nema odluke i kada će je biti.

“U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da je Ustavni sud na svojoj 117. Plenarnoj sjednici koja je održana 6. februara 2020. godine razmatrao predmet AP-1140/19 (apelant Davor Dragičević, kojeg zastupa Ifet Feraget advokat iz Sarajeva). Kako na toj sjednici nije donesena odluka u ovom predmetu predmet je trebalo da bude razmatran na jednoj od narednih Plenarnih sjednica”, saopštili su iz Ustavnog suda, te nastavili:

“Međutim, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa Ustavni sud se suočio sa problemom oko zakazivanja svojih Plenarnih sjednica na način kako je to bilo unaprijed planirano i određeno. Kao što Vam je poznato Plenarnu sjednicu pored domaćih sudija čine i međunarodne sudije koji imaju poteškoće u vezi dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Naime, Bosna i Hercegovina se zbog loše epidemiološke situacije nalazi na listi zemalja visokog rizika zbog čega se međunarodnim sudijama od strane njihovih zemalja ne preporučuje dolazak u našu zemlju”.

Imajući u vidu ovakvu situaciju Ustavni sud “aktivno preduzima sve neophodne aktivnosti kako bi našao način da ovu situaciju prevaziđe i održi svoje Plenarne sjednice na kojima bi se razmatrali svi predmeti koji su predviđeni za razmatranje na toj sjednici uključujuću i predmet AP-1140/19”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare