Ustavni sud BiH u četvrtak o “spornom” zakonu o nepokretnoj imovini RS

Vijesti 19. sep 202216:161 komentar
Izvor: N1/Arhiv

Zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS naći će se na dnevnom redu predstojeće sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Plenarna sjednica zakazana je za četvrtak 22. septembar.

Ustavni sud BiH je, na sjednici u julu, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporeni zakon nije u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je u svojoj odluci, između ostalog, naveo da je visoki predstavnik donošenjem Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH supstituirao domaće institucije.

“U konkretnom slučaju, supstituirana institucija je Parlamentarna skupština BiH umjesto koje je visoki predstavnik donio navedeni zakon. Prema tome, po mišljenju Ustavnog suda, navedeni zakon, osim što se smatra zakonom Bosne i Hercegovine, smatra se i odlukom institucija Bosne i Hercegovine.”

Inače, na istoj julskoj sjednici razmotren je zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Ustavni sud je ove zakone stavio van snage privremeno. Kako odluka nije zvanično objavljena, ali je donesena privremena mjera, iz OHR-a je nakon svega naglašeno da će Christian Schmidt reagovati, ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda u meritumu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar