Ustavni sud o Buku Bijela, (ne)sposobnosti Milorada Dodika, hidžabu u OS BiH…

Vijesti 29. nov 202111:20 > 12:34 7 komentara
Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH ponovno će u četvrtak na plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su 13. novembra 2020. godine u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, gradnju tri hidroelektrane, Buk Bijela, Foča i Paunci, na Drini, istočnoj granici BiH i Srbije.

Većinski udio vlasništva u hidroelektranama ima Srbija, 51 odsto, a 49 odsto entitet RS.

Nakon zahtjeva 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, Ustavni sud BiH je 16. jula utvrdio da postoji spor između BiH i RS-a u vezi sa odlukama o datim koncesijama koje je donijela Vlada RS- RS-a.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da najkasnije u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja između BiH i RS-a, u protivnom predmet se vraća Ustavnom sudu Taj rok je istekao 28.oktobra.

O (ne)sposobnosti Milorada Dodika i hidžabu u Oružanim snagama BiH

Na dnevnom redu dvodnevne plenarne sjednice uz ostalo naći će se i zahtjev Aljoše Čampare, ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavnom sudu BiH da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Herecegovine.

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministarstvo odbrane BiH odbacilo je ranije navode iz apelacije člana Kolegijuma Doma naroda koju je podnio Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti pojedinih članova Pravila službe Oružanih snaga BiH.

Izetbegović je tražio da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovijesti. Lider SDA zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab.

Novi sudija, Albanac, Ledi Bianku

Ustavnom sudu BiH će se na plenarnoj sjednici pridružiti i novi sudija Albanac, Ledi Bianku koji će dati svečanu izjavu.

Njegovom imenovanju protivio se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je kazao da je novi sudija Albanac, produkt lobiranja “muslimanske” strane iz Sarajeva.

Ledi Bianku je bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava i vanredni profesor na Univerzitetu u Strazburu u Francuskoj. Obavljao jei posao člana Venecijanske komisije Vijeća Evrope za demokratizaciju.

Tokom 2007. godine imenovan je za sudiju Evropskog suda za ljudska prava, a kao član radio je na nekoliko važnih slučajeva vezanih za izbjegličku krizu u Evropi, posljedice globalnog terorizma, ali i probleme nezavisnosti pravosuđa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare