Ustavnom sudu BiH predat zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama RS

Vijesti 01. mar 202114:42 > 15:52 1 komentar
N1

Sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske podnijelo je Apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine tražeći ocjenu ustavnosti Zakona o šumama koje je Republika Srpska donijela 2020. godine navodeći kako su članovi tog zakona neustavni i štetni po Bosnu i Hercegovinu.

Kako je za N1 rekao jedan od potpisnika, delegat Alija Tabaković, entiteti su dužni da sve sveoje zakone priliko dnošenja usklade sa Ustavom BiH te istakao kako nijedan ustav entiteta ni zakon ne mogu bizi stariji od Ustava BiH.

“Imamo Odluku Ustavnog suda BiH iz 2019. godine gdje je jasno definisano pitanje prava državne imovine da se mora rješavati na nivou BiH. Imamo jasne zakone o šumama prije Ddejtona i u ovom ustavnom uređenju, BiH je pravni naslijedik tadašnje Republike BiH i samim time pitanje zakona o šumama mora biti definisano na nivou BiH. Pored zabrane raspolaganja državnm i vojnom imovinom, entitet je donio Zakon o šumama RS i upisao da je to sada vlasništvo RS što je u suprotnosti s odlukom o raspolaganju državnom imovinom. Očekujem da će Ustavbni sud BiH pozitivno riješiti apelaciju i ukinuti sporne članove i da ćeto pitanje ići na nivo Parlamenta BiH”, kazao je Tabaković.

N1

Delegat Senad Bratić je ranije na jednoj od sjednica upozorio kako se ovim zakonom krši Ustav. Podsjetio da je 2012. Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, ocijenio da je sporan Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja ove imovine i da cjelokupan zakon ne može ostati na pravnoj snazi. Tada je u ime poslaničke grupe “Zajedno za BiH” predložio nekoliko amandmana kako bi se taj zakon uskladio s Ustavom.

Na pitanje šta će biti ukoliko RS ne ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH, jer je do sada bilo nekoliko takvih slučajeva, Tabaković je odgovorio kako “vjeruje da će vrlo brzo doći vrijeme kada će sve odluke morati biri sprovede u oba bh. entiteta te da će svi oni koji se bave javnim životom morati prihvatiti odluke koje donesen Ustavni sud BiH”.

“Ustavni sud BiH je dejtonska kaetogrija i onaj ko krši odluke tog suda krši i Dejton i mora snositi posljedice. To je pitanje koje će biti postavljeno od međunarodne zajednice. Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH je kriivčno djelo i vjerujem da će neko normalno tužilaštvo BiH postupati po tim predmetima”, zaključio je Tabaković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare