Usvajanje ANP-a: Iako je bliže NATO-u, BiH treba napraviti još mnogo koraka

Vijesti 09. nov 202219:14 5 komentara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojilo Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu. Radi se o tzv. ANP-u, dokumentu kojim je definisana saradnja između BiH i NATO-a, a koji je bio predmet osporavanja SNSD-ovih ministara. Za korak bliže NATO-u danas su dali podršku. Ali mnogo je još koraka pred nama.

Nakon mnogo odbijanja SNSD-ovih ministara, Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, ne samo da je uvršten na dnevni red, nego je dobio i jednoglasnu podršku. Podsjećamo, konsenzualno je usvojen na Komisiji za saradnju sa NATO-om polovinom jula ove godine, ali su, za njegovo usvajanje, bile potrebne ruke ministara iz SNSD-a.

“Dokument koji govori upravo samo o reformskim procesima i konkretnim akcijama koje BiH treba napraviti u jednoj kalendarskoj godini, od 16 institucija BiH koje učestvuju u njegovoj izradi”, kazao je Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om.

Radi se o dokumentu koji predstavlja formalno-pravni okvir saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, a kojim je kontinuirana saradnja između BiH i NATO-a.

Da dokument potvrđuje opredijeljenost BiH ka evro-atlantskim integracijama, stava je i nekadašnji državni ministar odbrane Zekerijah Osmić.

“Taj akcioni plan će biti razmatran u NATO savezu, a već je poznato da smo imali nekoliko provjera i u toku ove godine, zajedničkih vježbi. Naša jedinica je stalno u ovim zajedničkim misijama, i stalno dobija najviše ocjene i očekujem da će ovo ubrzati kretanje Oružanih snaga BiH ka NATO savezu”, naveo je Zekerijah Osmić, bivši ministar odbrane BiH.

Zbog ranijih odlaganja predsjedavajućeg Savjeta ministara da se ovaj dokument uopšte nađe na dnevnom redu, ministri iz reda bošnjačkog naroda bojkotovali su nekoliko posljednjih sjednica. Treba podsjetiti i da je isti dokument bio kamen spoticanja formiranju novog saziva Vijeća ministara i to punih godinu dana nakon Opštih izbora održanih 2018. godine. No, ovogodišnji izbori su prošli, znači li to da se sada sve može?

“To pokazuje pogubnost ovako učestalih izbora u BiH svako dvije godine jer vidimo razliku ponašanja prije i nakon izbora. Normalni su šest mjeseci, a onda već počinje kampanja za lokalne izbore, tako da je ovo odlična prilika i to jeste ono što stranke trebaju da iskoriste nakon izbora još dok traju ovi pregovori, dok je javnost zabavljena da li su regularni izbori, nisu”, navela je politička analitičarka Ivana Marić.

Savjet ministara BiH jednoglasno usvojio ANP

A budući da trenutno normalno rade, naredni je korak dostavljanje dokumenta u sjedište Sjevernoatlantskog saveza redovnom diplomatskom procedurom, što je na društvenim mrežama potvrdila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Izuzetno važna i pozitivna odluka Vijeća ministara BiH o usvajanju Programa reformi za napredak ka članstvu u NATO savezu. Mi ćemo odmah Program koji je jednoglasno usvojen proslijetiti NATO štabu u Briselu. BiH je još jedan korak bliža trajnoj stabilizaciji i napretku”, navela je Turković.

Da li je ovo i zaista korak bliže ka NATO savezu, pojedini su skeptični. Jer rezultate svog djelovanja u ovom pravcu BiH bi trebalo da vidi na samitu saveza u Vilniusu naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare