Usvojen zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića

Vijesti 12. jan 202108:21 0 komentara
Parlament BiH

Na 15. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici nisu izglasali nepovjerenje Savjetu ministara BiH, o čemu su zahtjev podnijeli poslanici Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić, Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Predstavnički dom usvojio je zahtjev poslanika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Zukana Heleza, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Dženana Đonlagića, Zlatana Begića, Envera Bijedića, Vlatka Glavaša, Jasmina Emrića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Dom je, u drugom čitanju, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović.

Usvojeni su, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, koje je predložio poslanik Saša Magazinović. Dom je prethodno usvojio zahtjeve poslanika Magazinovića da se ovi prijedlozi zakona razmatraju po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Usvojen je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić. Dom je prethodno usvojio zahtjev poslanika Zvizdića da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku. Uz ovaj Prijedlog zakona, usvojen je zaključak da Predstavnički dom PSBiH dostavlja Domu naroda PSBiH Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima i traži da se isti razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, u skladu sa članom 124. Poslovnika Doma naroda PSBiH. Takođe, usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH zadužuje Ministarstvo bezbjednosti BiH da u što kraćem roku proširi kapacitete Imigracionog centra, kao specijalizovane ustanove za prihvat i smještaj stranaca kojima je odlukom nadležnog organa u BiH određena mjera stavljanja pod nadzor u skladu sa Zakonom o strancima. U slučaju da su potrebna dodatna finansijska sredstva, Savjet ministara BiH zadužuje se da ista putem budžetske rezerve obezbijedi za ovu svrhu.

Predstavnički dom usvojio je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Dom po drugi put nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu amandmanâ II, III, IV i V na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDP BiH. U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma, zakonodavni postupak u vezi s ovim Prijedlogom amandmana je obustavljen.

Poslanici su usvojili zaključak kojim Predstavnički dom dostavlja Domu naroda Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, i predlaže da se Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Dom je usvojio Prijedlog poslanika Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta za uvrštavanje u dnevni red sjednice Predstavničkog doma nove tačke koja glasi: „Razmatranje poslaničke inicijative Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta koja glasi: „Nalaže se Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu inostranih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma PSBiH“.
Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2019. godinu. Uz ovaj Izvještaj, Dom je usvojio zaključak koji glasi: „Zakon o Pravobranilaštvu BiH nije mijenjan značajnije dugi niz godina, a rješenja kojima je uređena unutrašnja organizacija ne pogoduju više današnjem vremenu. Stoga predlažemo da se u roku od 90 dana od dana usvajanja ovog zaključka izvrše izmjene samog Zakona o Pravobranilaštvu BiH s ciljem unapređenja rada, te kako bi se stvorile pretpostavke za unutrašnju reorganizaciju“.

Usvojena je poslanička inicijativa Damira Arnauta kojom se „Savjetu ministara BiH nalaže da u roku od deset dana od dana usvajanja ove inicijative provede svu neophodnu proceduru prema nadležnim organima Republike Hrvatske s cilјem prekategorizacije graničnog prelaza Gabela Polјe za međunarodni putnički saobraćaj ili njegovog otvaranja za malogranični saobraćaj, a u svakom slučaju otvaranja navedenog graničnog prelaza za malogranični saobraćaj učenika osnovnih i srednjih škola“.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!