Usvojene izmjene Zakona o liječenju neplodnosti

Vijesti 27. apr 202213:25 > 13:29 0 komentara
N1

Na 32. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. O zakonu se raspravljalo po skraćenom postupku.

Zakon je, podsjećamo, usvojen još 2018. godine, ali se zbog potreba parova koji ne mogu da imaju djecu prirodnim putem i činjenice da BMPO zahtijeva značajna finansijska izdvajanja, nametnula potreba za izmjenama i poboljšanjem ovog zakona, obrazložili su predlagači. Stoga je ključna izmjena finansiranje koje će se izdvajati iz budžeta Vlade Federacije BiH, umjesto iz kantonalnih zahoda zdravstvenog osiguranja kako je do sada bio slučaj.

U prošloj godini u FBiH je iz postupaka vantjelesne oplodnje rođeno oko 300 beba, kaže pomoćnica ministra za organizaciju i razvoj zdravstvenog sistema FBiH Marina Bera.

“Broj parova koji je u ovom postupku je oko hiljadu”, rekla je Bera.

Prema važećem zakonu, pravo na liječenje BMPO na teret zdravstva obaveznog zdravstvenog osiguranja, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno, vanbračnoj zajednici i to: tri pokušaja intrauterine inseminacije, pet pokušaja vantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu. Za ovu namjenu na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti oko deset miliona KM.

Na sjednici je usvojeno i sljedeće: Prijedlog zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o cestovnom prevozu FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznoj upravi FBiH. U toku je rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!