Uvredljiva i prijeteća poruka nije prošla bez političke rasprave i teških riječi

Vijesti 15. dec 202119:06 3 komentara
N1

Uvredljiva i prijeteća poruka koja je napisana na vratima stana jedne sarajevske porodice danas je prekrečena. Iz MUP-a KS za N1 su potvrdili da je te poruke napisala duševno bolesna osoba koja je smještena na liječenje u zdravstvenu ustanovu. No, ni ovaj incident nije prošao bez političke rasprave i teških poruka.

Uz stepenice do stana ljudi druge vjerske pripadnosti. Vođen mržnjom i samo jednim ciljem: usaditi strah kod komšija. Na grafitu opasna prijetnja.

Nakon što je ova vijest odjeknula, grafit odnosno poruka je uklonjena, tačnije prekrečena. Porodica ne želi pred kamere. Kažu, ovo im je dovoljan stres

Iza zatvorenih vrata samo su kratko poručili: “ne želimo medijske nastupe, dosta nam je stresa. Treba nam samo mir”.

Počinitelj je priveden, a radi se o duševnom bolesniku. Ovdje već 59 godina živi Snježana Škoro. Ovaj događaj je bolan za nju.

“Nikada nije bilo etničke mržnje, nikada… (N1: Sa komšijama bez problema?) Uvijek, uvijek.. uvijek je bila tolerancija… Otac mi je katolik, majka srpkinja pravoslavka… osuđujem te grafite. Nije to uredu”, kazala je Snježana Škoro, komšinica.

A nije uredu, poručili su iz Naše stranke, HDZ-a, kao i brojni drugi pojedinci, ni reakcija gradonačelnice. Benjamina Karić nakon vijesti o grafitu izjavila: incident je moguća reakcija na istupe hrvatskog predsjednika Milanovića.

“Na ovaj način šalju poruku da u ovom gradu nema mjesta ni drugim, a ni drugačijim. Sve dok u ovoj državi imamo različita mjerila odnosno toleranciju za ovakva djela bez obzira s koje strane dolazila, ne možemo govoriti ni o multietničnosti, ni o ravnopravnosti”, kazali su iz Kluba HDZ BiH-HNS.

Uvredljivi i prijeteći grafiti i dalje su tu.

Gradonačelnica se potom ponovo oglasila. Objašnjava da ne umanjuje incident, nego da ukazuje na opasnost zapaljive retorike. Uz poruku:

“Napad na dom bilo koje sarajevske porodice je napad na mene i moj dom, napad na naše Sarajevo i na naš način života”.

No, napadnuti dom gradonačelnica nije posjetila. Iz svog kabineta ima pogled na ovu ulicu. Četiri minute hoda dijele je od iskazivanja prave podrške. Žrtve širom države pak hiljade minuta provode u strahu. Tokom samo jedne godine 130 incidenata širom države bude počinjeno iz mržnje. Polemične reakcije ne sprečavaju taj trend.

“Prema našoj evidenciji puno je veći broj… jer se ne prijavljuje. Najčešće su verbalne prijetnje, napadi, uvrede, zatim oštećenja vjerskih objekata i grobalja. Zatim oštećena imovine, i tu se pojavljuju i uvredljivi grafiti”, kazala je Halisa Skopljak, Misija OSCE-a u BiH.

Uvredljivi i prijeteći grafiti, zatim grafiti koji veličaju haške osuđenike i dalje su tu. Žrtve su nerijetko osuđene da u njih svakodnevno gledaju. Oni koji su protiv mržnje, kažu iz nevladinih organizacija, moraju biti glasniji. Prešutna podrška nadležnih uvijek je prostor da oni “najgori” preuzmu scenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare