“Uz njega sam sve dobio, a sada sam sve izgubio”

Vijesti 04. maj 202116:06 1 komentar
N1/Faruk Zametica

Povodom 41. godišnjice od smrti Josipa Broza Tita ispred njegove statue u Sarajevu, okupili su se brojni poštovaoci djela ovog političara i državnika, koji su položili cvijeće i evocirali uspomene.

Kod statue Tita, sreli smo lidera SDP-a Nermina Nikšića, koji nam je kazao da nikada neće više biti one njegove države, bar u onim granicama u kojim je bila.

“Ali bilo bi super kad bismo mi uspjeli u ovoj našoj državi da osiguramo prava. Siguran sam da je puno više ljudi koji imaju dobra sjećanja na tu zemlju”, istaknuo je Nikšić.

N1

Jedan 17-godišnjak koji se ne sjeća Titovog doba, ipak je došao da oda počast maršalu Titu, rekavši:

“Tu sam da odam počast, jer on nam je godinama pomagao dok je bio živ. Ja nisam tad bio rođen. Meni taj čovjek znači mnogo jer je pomogao mojoj obitelji i ostalim”.

N1

Razgovarali smo i sa gospodinom koji je 1936. godište, i koji se dobro sjeća tog perioda. Kazao nam je da svake godine dolazi tu.

N1

“Uz njega sam sve dobio, a sad sam sve izgubio. Stanujem na Grbavici, osta sam i bez stana i bez ičega”, kazao je.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Pamtit ćemo ga po dobro. Svi smo bili zadovoljni, svi smo dobivali radničke stanove. Neponovljiv je. Najviše su ga iznevjerili njegovi pioniri koji su se kleli u njega. Dijelimo vrijeme u Titovo doba i poslije Tita”, reko je jedan građanin Sarajeva.

N1

“Bio je poseban, i nikad se to vrijeme neće ponoviti. Sretna sam što sam živjela u to vrijeme. Moj je predsjednik dok sam ja živa”, govori Titova obožavateljka.

Podsjećanja radi, Tito je na čelu Jugoslavije bio 35 godina, izveo je zemlju iz Sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja. Bio je počasni član svih akademija u Jugoslaviji i mnogih u inostranstvu. Odlikovan je Ordenom narodnog heroja (tri puta), Ordenom junaka socijalističkog rada, Ordenom Lenjina (SSSR) i mnogim drugim domaćim i stranim odlikovanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare