Uzbudljiv finiš dosadne predizborne kampanje u RS

Vijesti 30. sep 202219:14 0 komentara

Pred kraj izborne kampanje u Banjaluci privođenje visokorangiranih članova Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, ali i dezinformacija o stramputici “Trećeg puta” i povlačenju kandidata DNS-a. Reklo bi se uzbudljiv finiš dosadne kampanje pred prilično neizvjestan dan odluke.

Iako ne odlučuje, svi napori usmjereni su ka njoj – Srbiji. U finišu kampanje ključni kandidati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) ključne poruke šalju sa frekvencija bliskih Aleksandru Vučiću uvjeravajući gledaoce u ishod dana koji tek slijedi.

“Bez obzira šta ko o tome mislio dobićemo te izbore sa značajnom većinom. 12 izbora u Republici Srpskoj sam dobio”, kazao je Dodik.

“Ja ne želim da se opuštam, ja radim dan za dan, korak po korak i svakog momenta kao da sam u egalu”, kazala je Jelena Trivić, kandidat PDP-a za Predsjednika RS.

Za razliku od kandidata koji o Srbiji i u Srbiji govore kad god mogu iz Srbije, odnosno iz zvaničanog Beograda muk. Podršku su za sada i to vladajućima uputili Dačićevi socijalisti i Šešeljevi radikali. Naprednjaci – glasno ćute. Osim Adama Šukala i Vladimira Mandića.

Jesu li bili lišeni slobode, pitanje je o kojem se polemisalo u noći uoči posljednjeg dana kampanje. Naprednjaci Šukalo i Mandić nisu uhapšeni, ali sa još šest lica jesu saslušani. Policija o razlozima šturo i zbunjujuće navodeći kako se radilo o kontroli saobraćaja o kojoj je, neobično, obaviješteno i Tužilaštvo. Iz Tužilaštva za nijansu precizniji – o operativnim saznanjima o izbornom inženjeringu, uz zaključak da se sumnjama policije neće baviti.

Ipak, slučajem se bavila u najvećoj mjeri opozicija, glasno osuđujući potez policije.

“Bilo bi dobro gospodin Stevandić da prokomentariše hapšenje Adama Šukala, on je blizak Vučiću i SNS, sinoć je njegova Vlada uhapsila dvoje ljudi iz SNS. Bilo bi dobro da to prokomentariše”, kazao je Nebojša Vukanović, lista “Za pravdu i red” za NSRS.

“Osuđujem hapšenje bilo koga bez razloga. Nije bitno da li je Adam Šukalo ili je Nebojša Vukanović ili bilo ko. Svaku zloupotrebu institucija osuđujem, ali o tome treba da sudovi donesu odluke”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Cijeli slučaj, iako se možda očekivalo, bar u javnosti nije privukao pažnju Beograda i pretpostavlja se da ne bi trebao značajnije uticati na ishod izbornog dana, tako da osim dodatnoj polarizaciji političke scene ničemu nije doprinio.

“Malo ko pita da li ovdje postoji bilo kakva odgovornost, kršenje zakona i propisa bez obzira o kome se tu radi”, kazao je Slobodan Popadić, novinar Srpskainfo.com.

O čemu se radi pitali su se oni koji su na društvenim mrežama i pojedinim portalima čitali najave povlačenja kandidata DNS-a za pojedinačne funkcije.

“DNS ide u nedjelju da pobijedi na ovim izborima”, poručio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Novinarska patka tako je poslužila kao dobar marketinški trik u finišu kampanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!