Uživo na N1: Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Vijesti 30. jun 202114:00 > 16:00 0 komentara
N1

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) će danas izreći presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Specijalni program pratite uživo na N1 televiziji i portalu.

15:50 – Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina zatvora. Od izrečene kazne će se odbiti vrijeme provedeno u istražnom procesu.

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću (N1)
Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću (N1)
Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću (N1)

15:25 – Građane Sarajeva pitali smo šta očekuju od završetka suđenja čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u ponovljenom suđenju za koje tužilaštvo dokazuje krivicu za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana. Anketirani građani se slažu da bi Stanišić i Simatović trebali odgovarati za svoja djela.

Građani Sarajeva uoči presude Stanišiću i Simatoviću: Doživotno da ih osude

 

15:15 – Vasvija Vidović kazala je kako se nada da Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću danas neće biti izrečena oslobađajuća presuda, ali je vrlo skeptična. Istakla je da je Stanišić, zajedno sa Blagojem Adžićem i generalom Veljkom Kadijevićem osmišljavao ovaj rat i bio mozak rata.

Podsjetila je kako u prvostepenm postupku nije razmatran sistem saučenika i da je napravljena bitna povreda postupka.

Prvostepeno vijeće nije obrazložilo postojanje i nepostojanje svih tih elemenata već postojanje namjere kod Simatovića i Stanišića. Jednostavno govoreći, oni su potpuno izolovano posmatrali odgovornost njih dvojice, ne uzimajući u obzir činjenice koje se tiču njihovih veza s događajima u BiH. Jako važno je pitanje, koje će možda biti predmet ove presude, pitanje pravnog standarda direktne pomoći izvršenju određenog zločina koji je predmet optužnice”, kazala je Vidović.

Vidović: Jovica Stanišić je bio “mozak rata”, osmišljavao ga je

 

14:52 – Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, otputovala je u Hag gdje će uživo u 15:00 sati pratiti izricanje presude čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u ponovljenom suđenju za koje tužilaštvo dokazuje krivicu za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana. Krivična djela okvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Subašić: Ako presuda bude kako treba, svijet će znati da je Srbija odgovorna

14:51 – Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, otputovao je u Hag gdje će uživo u 15:00 sati pratiti izricanje presude čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u ponovljenom suđenju za koje tužilaštvo dokazuje krivicu za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana. Krivična djela okvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tahirović iz Haga: Uložit ćemo žalbu ako ne bude osuđujuća presuda

14:18 – Jovica Stanišić i Franko Simatović bili su poluge u vlasti Slobodana Miloševića, kazala je historičarka Branka Prpa u programu televizije N1 koji je posvećen izricanju presude. Komentarisala je i da li građane Srbije interesuje današnja presuda.

Historičarka Prpa: Stanišić i Simatović su bili poluge u Miloševićevoj vlasti

14:05 – Amir Ahmić, oficir za vezu s Mehanizmom u Hagu, kazao je kako očekuje da Stanišić i Simatović danas budu presuđeni. Istakao je kako je tužilaštvo dokazalo da su jedinice većinom formirane u Državnoj bezbednosti Srbije odakle su finansirane, kontrolisane i upućivane u BiH i RH. Također, poručio je kako niko nije amnestiran, te da su Srbija i RH presuđene presudama Haškog tribunala.

Ahmić: Tužilaštvo dokazalo da je većina jedinica formirano i slano iz Srbije

13:39 – Direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN BiH) Denis Džidić rekao je za N1 da je današnja presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću značajna iz više razloga.

Džidić: Presuda Simatoviću i Stanišiću značajna iz više razloga

13:03 – U toku prvog postupka protiv Stanišića i Simatovića, poseban dio optužnice i završnih riječi ticao se Vukovara. Zaštićeni svjedok optužbe JF-32 izjavio je da je Stanišić u jesen 1991. u istočnoj Slavoniji “grdio” vođe tamošnjih Srba zato što „Vukovar još nije pao“.

“Stanišić 1991. u istočnoj Slavoniji vikao: Zašto Vukovar još nije pao?”

12:42 – Glasnogovornica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Helena Eggleston, za N1 je kazala, da tuženi imaju pravo da budu prisutni na izricanju presude, uživo ili putem linka.

“Konačna presuda Simatoviću i Stanišiću mogla bi biti tek za dvije i pol godine”

12:37 – Optužnica protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića obuhvata i ubistva šest Srebreničana na području Trnova kod Sarajeva za koje su osuđeni tzv. “Škorpioni”. Kada je riječ o zločinima u BiH, u optužnici se navodi Zvornik, Sanski Most, ali i drugi krajevi. U tim mjestima zločine su počinili Željko Ražnatović i pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde.

Više na ovom linku.

Screenshot/Youtube

12:35 – Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, za 30. juni. Optužnica ih tereti i za streljanje šestorice Srebreničana koje su izvršili pripadnici “Škorpiona”. Ekipa N1 obišla je uoči presude ovu lokaciju s koje snimci i danas izazivaju šok i nevjericu u cijelom svijetu zbog surovosti i načina izvršenja stravičnog zločina.

Više na ovom linku.

N1

12:34 – Edin Hadžović je preživio “živi štit” u Doboju sredinom jula 1992. godine, kada je ubijeno 27 civila, o čemu je svjedočio pred Haškim tribunalom u predmetu protiv nekadašnjih šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije – Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) govori kako očekuje da će biti osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

Više na ovom linku.

12:33 – Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) očekuje da će Mehanizam za međunarodne krivične sudove 30. juna nakon ponovljenog suđenja potvrditi stručno mišljenje francuske sutkinje Michele Picard koja je u suprotnom mišljenju priloženom uz hašku oslobađajuću presudu “Stanišić Simatović” ocijenila da su dokazi bili dovoljni za osuđujuću presudu protiv dvojice bivših dužnosnika srbijanske službe državne sigurnosti za zločine koje su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile paravojne jedinice pod njihovom kontrolom.

Više na ovom linku.

12:20 – Prvostepena presuda kojom su oslobođeni od optužbi izrečena je u maju 2013. godine.

Tada je Sudsko vijeće zaključilo da Stanišić i Simatović nisu učestvovali u UZP-u, kao i da su bili veza između svih članova UZP-a.

“Postoji razumna mogućnost da su se Stanišićeve i Simatovićeve akcije svodile na uspostavljanje i održavanje srpske kontrole nad velikim područjima Hrvatske i BiH. Na osnovu toga Vijeće zaključuje, uz suprotno mišljenje jednog člana, da se ne može utvrditi da su optuženi dijelili namjeru navodnog udruženog zločinačkog poduhvata o protjerivanju nesrpskog stanovništva”, rekao je sudija Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Orie je kazao i da Haško tužilaštvo nije dokazalo niti da su Stanišić i Simatović pomagali ili podržavali zločine.

12:06 – Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu i komentirala ponovljeni postupak u Den Haagu protiv srbijanskih obavještajaca Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, optuženih za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine.

Više na ovom linku.

N1

12:05 – Savez logoraša u Bosni i Hercegovini smatra da dolazak do istine na prostorima bivše Jugoslavije nikad nije i nikad neće biti lagan posao, a potvrda tome je, kako navode u saopćenju za javnost, i ponovljeno suđenje šefovima Državne sigurnosti Srbije.

Više na ovom linku.

12:00 – Specijalnu emisiju N1 možete pratiti na ovom linku.

11:52 – Miloševićevi ljudi na terenu vraćeni su u Pritvorsku jedinicu UN-a uoči presude od koje se očekuje da da ocjenu uloge Srbije u ratu u BiH.

Pratite specijalni program posvećen presudi Stanišiću i Simatoviću te završetku rada najznačajnijeg suda za ratne zločine. Od 12 do 18:30, brojni gosti, reporteri i analize. Vaši domaćini su Ajla Šabanović i Amir Krivošija.

N1

11:51 – Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji. Simatović je prebačen u Međunarodni krivični sud za bivšu  Jugoslaviju (MKSJ) 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužice.

ICTY

11:50 – Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da prvi put za zločine u BiH u potpunosti obnovi suđenje.

MICT

11:48 – Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!