UŽIVO| Protesti rudara u Sarajevu: U toku sastanaku zgradi Vlade FBiH

Vijesti 23. nov 202111:57 > 24. nov 2021 00:57
N1

Više stotina rudara iz FBiH nalazi se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu na protestima. Imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Dok traje sastanak rudari uzvikuju: Fadile lopove!

00:15 – U toku je sastanak u Vladi FBiH

Novalić stigao na sastanak, rudari odbili razgovor

23:37 – Prvi Ministri stigli na sastanak u zgradi Vlade FBiH

22:45 – Rudari odbili sastanak sa Novalićem i ostalima

22:00 – Novalić sazvao hitan sastanak u zgradi Vlade FBiH na kojem će biti svi ministri

19:04 – Rudari ostaju ispred Vlade FBiH, prenoćiće na ulici.

18:25 – I dalje je veliki broj rudara pred zgradom Vlade FBiH.

17:57 – Iz MUP-a KS su za N1 potvrdili da neće reagirati i prekinuti proteste nakon njihovog isteka u 18:00 sati. Kako su dodali, osiguravat će proteste sve dok budu trajali i dok ne budu nasilni.

17:00 – Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije Ensad Korman pojavio se na protestima i razgovarao sa policajcima i rudarima. Provjerio je da li su demonstranti zadovoljni radom policije. Za sada protesti prolaze bez incidenata.

16:40 – Zoran Čegar je za N1 kazao da rudari imaju odobrenje do 18 sati da budu na protestima. Nakon toga, saobraćajnica koju su blokirali treba da bude pročišćena za saobraćaj.


16:05 – Kako javlja reporterka N1 Adisa Imamović, ministar Džindić je poručio da će doći za 15 minuta da razgovara sa rudarima, ukoliko pokažu spremnost za razgovor.


15:50 – Rudari koji protestuju u Sarajevu su našli način da se zagriju unatoč hladnom vremenu. Odlučili su da zaigraju kolo.


15:20 – Rudari su ponovili da neće otići sa mjesta dok se ne ispune njihovi zahtjevi.


14:30 – Rudari skandiraju “Ili ćete vi izaći ili ćemo mi ići naprijed”.

13:40 – Almir Mandžuka, rudar iz rudnika Dubrave, ima još 11 godina do penzije. U teškim uvjetima, blatu, zimi, visokim temperaturama, skoro svaki dan radi u jami. Kazao je kako ne mogu više i da će, ako treba, ostati u Sarajevu ispred Vlade FBiH ostati mjesec dana. Zaplakao je pred kamerama N1 televizije.

Rudar zaplakao i uputio poruku građanima: Dosta je više (VIDEO)

13:10 – Dok uvodi red ispred Energoinvesta, Zoran Čegar nosi šljem sa oznakom Rudnik Kreka, u znak podrške rudarima.


13:00 – Jedan od mnogobrojnih rudara sa kojima smo razgovarali, upitao je gdje je pravda.


Cijena uglja meni kao rudaru je 180 maraka, a cijena prodaje Elektroprivrede je 50 maraka, gdje je tu pravedno? Oni rade online i imaju plate, a rudar ne može raditi online, rudar radi svojim rukama”. Nama nema ni Covida, vidite da nemamo ni maski, nama ne treba ni maska, mi nismo ni bolesni, mi sve možemo. Pa gdje je poštovanje? Misle da će policija biti na njihovoj strani, policija će biti na strani radnika. Nismo spali na to da napadamo ministra. On da je pravi ministar dobio bi aplauze. On javno nama diže poreze i poskupljuje nam struju”, istaknuo je.

12:40 – Vlada TK iskazala punu podršku rudarima u njihovoj sindikalnoj borbi.

Vlada TK daje punu podršku rudarima u njihovoj sindikalnoj borbi

12:25 – “Rudar je danas u ovoj državi na posljednjem mjestu, žalosno. Ovdje je Federacija u malom, iz svih mjesta smo došli. Nezadovoljstvo je kulminiralo, mi nemamo kuda. Porodice nam dolaze autima danas. Rudar traži samo dvije stvari, ako je to puno onda nemamo šta pričati“, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata rudnika Kreka u razgovoru za N1.

F.Z./ N1

11:55 – “Ako smanje platu na 570, ja ću uzet špagu i objesit se“, kazao je jedan od rudara koji se nalazi na protestima u Sarajevu.

11:45 – Rudari poručuju da neće otići dok s njima neko ne razgovara i dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

11:35 – Ministar Džindić je krenuo da se obrati rudarima, ali se vratio u zgradu nakon velikog negodovanja rudara s obzirom da se sa ministrom nalazio veliki broj policajaca. Premijer FBiH Fadil Novalić je trenutno u Njemačkoj.

foto: F.Z./ N1

11:15 – Protesti su započeli intoniranjem himne BiH i bakljadom ispred zgrade Vlade FBiH. Također, prisutan je veliki broj pripadnika policije koja osigurava proteste.

Pogledajte bakljadu rudara na protestima u Sarajevu (VIDEO)

11:00 – Počeli su protesti rudara u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Rudari uoči protesta: Nećemo rušiti državu, ne idemo dok se ne ispune zahtjevi