V.d. glavnog tužioca o slučaju Kajmaković: Dva kriminogena lica su je spominjali

Vijesti 08. sep 202212:52 0 komentara
N1

Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine obratio se javnosti te je govorio o aktivnostima pravosudnih zvaničnika u kontekstu predstojećih Općih izbora kao i dešavanjima u instituciji kojom rukovodi naročito o slučaju njegove kolegice Diane Kajmaković.

Naime, Kajmaković je odlukom Kajganića suspendovana sa pozicije šefice Odjela za organizovani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH a razlog je istraga koja je pokrenuta protiv nje koja se odnosi na osumnjičene u predmetu Sky aplikacije,

“Dobili smo izvještaj od MUP-a Kantona Sarajevo u kojem je navedena komunikacija dva kriminogena lica u kojem je pominjano ime kolegice Diane Kajmaković na osnovu kojeg je formiran KTA predmet odnosno to je predmet o događaju koji treba da se istraži. Taj predmet je dodijeljen tužiocu putem automatske dodjele predmeta. Ja nisam izabrao niti bilo ko i ja sam dodijelio još jednog tužioca u taj tim. Tužioci koji rade u tom timu kada završe promjene oni će donijeti tužilačku odluku”, kazao je Kajganić. Također, dodao je da on kao rukovodilac ni na koji način ne može utjecati na rad tužilaca na ovom predmetu i odluku koju oni budu donijeli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Javnost najviše očekuje aktivan rad na predmetima visoke korupcije u čijem kontekstu se spominju mnoge afere koje se dovode u vezu sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i istragama koje su zbog svega pokenute. Kajganić na ove i slične slučajeve odgovara da je sv na 55 tužilaca koji rade u ovoj pravosudnoj instituciji kada dobiju izvještaje i dokaze od policijskih agencija jer tužioci nisu sami u tom procesu.

“Kada bude dovoljno dokaza podizat će se optužnica. Kada ne bude dovoljno dokaza donosit će se naredbe o nesporvođenju ili obustavi istrage”, precizirao je Kajganić.

S obzirom na to da nam predstoje Opći izbori Kajganić kaže da će u svim regionalnim centrima Tužilaštva BiH biti raspoređeni dežurni tužioci i da će i druge entitetske i pravosuđe Distrikta Brčko biti u pripravnosti. Također, Kajganić je imao poruku za građane da prijave određene sumnjive radnje.

Radnje koje se odnose na nuđenje novca, upućivanje prijetnji ili bilo kakve slične radnje u smisliu da neko glasa ili ne glasa za nekoga da sve do čega dođu prijave najbližoj policijskoj stanici”, naveo je Kajganić.

Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA- om i Centralnom izbornom komisijom BiH zajedno radi na svim predizbornim aktivnostima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!