V.d. UKC Tuzla na udaru kritika zbog doktorske disertacije

Vijesti 01. jul 202119:09 1 komentar

U UKC Tuzla danas prvi put, nakon smjene kompletne uprave ove ustanove, održan sastanak novog menadžmenta te predstavnika Vlade TK na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem. Pričalo se o planovima, ali i vakcinaciji. O aktuelnim smjenama kadrova nerado se govorilo.

Prije mjesec dana za v.d. UKC Tuzla imenovan je Alen Kamerić kojem se spočitava da ne ispunjava kriterije za tu poziciju jer je doktorsku disertaciju odbranio na neakreditovanom fakultetu. Te njegovo zvanje još nije zavedeno u zvanični registar.

“Trebate pročitati statut UKC-a. Kada mi pokažete da pište to što pitate, ja ću vam odgovoriti. Ja ispunjavam uslove i zbog toga me Vlada TK imenovala na ovo mjesto”, kaže Alen Kamerić, v.d. UKC Tuzla.

Nedavno su imenovani novi načelnici klinika, ali smjenjena i dva člana uprave.

“Ja nisam smjenio nikoga. Upravni odbor je rukovodeće tijelo koje prihvatilo i pokrenulo smjene direktora za medicinske poslove i direktora za naučno istraživački rad. Ne znam odakle vam ti podaci da sam ja smijenio. Niko od novinara nije potrencirao zašto sam ja smjenjen sa mjesta načelnika ortopedije, ta tužba je povučena”, dodaje Kamerić.

“To je nadležnost Upravnog odbora i menadžmenta UKC-a. Oni su smatrali da trebaju izvršiti izvjesne kadrovske promjene i tu su postupili po svojim nahođenjima”, tvrdi Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Kantonalna vlada dala je podršku menadžmentu u planovima za budućnost, a to je iskorak u transplataciji organa, edukacija kadra, nove dijagnostičke i operativne procedure.

“Želimo da vratimo UKC na mjesto gdje je ranije bio. Mi smo brend prepoznatljiv u BiH. Mi smo vodeća kuća u pružanju zdravstvene usluge svim građanima u Federaciji i manjeg entiteta”, poručuje Alen Kamerić.

Fokus rada UKC-a i ministarstva zdravstva je borba protiv korone i vakcinacija. Ovaj kanton do sada je dobio 40.000 vakcina, 20.000 osoba je revakcinisano, a sve prioritetno, tvrdi ministar.

“Prijavljeno je 33.000 osoba za vakcinaciju, a to su osobe iz prioritetnih skupina. I to stariji od 60 godina, zdravstveni radnici, usposlenici i štićenici domova za stara i iznemogla lica. Što se tiče platforme, negdje oko 20.000 osoba je prijavljeno putem platforme”, otkriva Božo Jurić.

Interesovanje za vakcinisanje nije na zavidnom nivou, a oni koji to žele , nisu u prioritetima, poput medijskih radnika koji ili idu u Srbiju ili čekaju.

“Prebacuju lopticu sa jednih na druge o nabavi. Možemo, ne možemo. Hoćemo, nećemo, čekamo. Šta čekamo? Dok se svi u regiji vakcinišu da bi mogli i putovati i biti sigurni. Odlučio sam da se vakcinišen, ne samo zbog sebe jer sam već prebolovao COVID-19”, kaže Edis Mešanović, medijski radnik.

“Imao sam mogućnost kao i svi građani BiH da idem u drugu zemlju i vakcinišem se. Međutim, smatram da BiH treba obezbjediti vakcinu. Ne samo meni, već svim građanima BiH. Smatram da treba obezbjediti i mogućnost biranja vakcine”, dodaje Mirsad Hadžić, medijski radnik.

U TK najnovija direktna isporuka od 5.000 vakcina kao donacija Srbije je stigla i grupa prioriteta je proširena. Koliko je do sada Tuzlaka vakcinisano van BiH, niko ne zna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare