Vakcina malo, interesovanje veliko

Vijesti 10. maj 202118:44 0 komentara

Više od 43 hiljade vakcina proizvođača Pfizer stiglo je u BIH, preko mehanizama Covax i EU4HELTH. Vakcine su upućene prema Banjaluci i Mostaru i u narednim danima biće raspoređene. Na raspored u Općoj bolnici čekaju i anesteziologinje koje su dale otkaz u Kliničkom centru UNSA. Iz Opće bolnice poručuju - bolnica vrijedi koliko ima anesteziologa.

Vakcina je malo, interesovanje veliko. U sarajevskoj Zetri i danas se vakcinišu stariji od 75.

“Otvaramo za ostale rizične grupe ponajprije za pacijente koji su narušenog imunološkog stanja, tipa onkološki pacijenti, pacijenti sa transplantiranim organima. Svi oni koji imaju narušen imuni sistem, mi smo ih planirali u ovom krugu”, kazao je Arman Šarkić, portparol kriznog štaba KS.

Više njih je ipak vraćeno, iako kažu da imaju hronične bolesti.

“Vratili su me zato što nemam 75 godina, za dva mjeseca, suprugu su vratili, bolesna žena, četiri operacije imala”, požalio nam se Rifet Mahmutović.

Na raspolaganju cijelom Kantonu je tek nešto više od 5 000 vakcina. Oni koji su imali priliku primiti vakcinu, zadovoljni su.

Iz Kriznog štaba KS nadaju se novim dozama, i spuštanju starosne granice ispod 75 godina.

Danas stiglo više od 43.000 doza

Danas je u BIH preko COVAX mehanizma, ali i programa EU4HELTH stiglo nešto više od 43.000. iz istih programa do juna bi trebalo stići još 227.850 vakcina, proizvođača Pfizer.

Kada je riječ o podjeli vakcina iz COVAX sistema, RS dobiće 32 760, FBiH 64 350, a Brčko 3510. U okviru programa EU4HELTH, RS će dobiti 32760, FBIH 64350, a Brčko Distrikt 3 510.

Panedmija virusa korona ogolila je stanje u zdravstvu. Institucije nisu uspjele nabaviti vakcine. Zdravstvene ustanove suočile su se sa nedostatkom kadra. Zbog svega, kažu u Opštoj bolnici, 13 anesteziologa dočekuju širom raširenih ruku.

“Svaka bolnica, i to pogledajte bilo gdje u svijetu, bolnica vrijedi onoliko koliko ima anesteziologa. MI smo još u septembru prošle godine, u sistematizaciji tražili da imamo 38 anesteziologa. Mi smo nažalost, zato što imamo trećinu toga držimo naše kolege iz penzije”, kazao je Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš.

Prije pet dana, sa Kliničkog centra poručivali su drugačije. Danas im je odgovorio ministar zdravstva KS Haris Vranić.

“Da je i ovaj put riječ o unaprijed pripemljenom scenariju pod političkim pokriviteljstvom, upućuje i najava da će 13 anesteziologa odmah dobiti posao u Općoj bolnici, iako je svima jasno da ta zdravstvena ustanova nema potrebu za angažmanom tolikog broja anesteziologa”, kazali su iz KCUS-a.

“A mi ćemo ostati kao Kanton bez 13 anesteziologa da ne bi neko rekao da smo mi politikanti. Odbijam to, ne učestvujem, ja sam samo rekao da neće ostati bez posla. Mislim da je to interes svih nas, da dobijemo 13 anesteziologa koji će ostati i dalje da rade”, odgovorio je Vranić.

Iako se brojke smiruju, i dalje brinu. U protekla 24h preminulo je 28 osoba oboljelih od virusa korona. Više od polovine u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, 15.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!