Vakcinacija u Banjaluci: Stariji od 65 dočekali vakcinu

Vijesti 09. apr 202119:27 0 komentara
vakcina banjaluka
N1

Postoje manje lokalne zajednice do kojih vakcine još nisu došle, u nekima je broj doza minimalan, ali to nije slučaj i u Banjaluci. Danas je u Domu zdravlja u saradnji sa Gradskom upravom organizovana vakcinacija u Banjaluci, osoba starijih od 65 godina bez registracije. Priliku je iskoristilo oko 600 građana.

Banjalučani stariji od 65 godina uputili su se u hale velesajma.

“Jedva sam čekao da se vakcinišem. Bio sam se prijavio kod porodične i onda sam čekao, čekao i kada sam saznao preko televizije došao sam i vakcionisao se”, kazao nam je jedan Banjalučanin.

Njegov sugrađanin je pojasnio zašto je odustao od vakcinacije:

“Dug mi je period do revakcinacije. Čekam neku drugu samo da je revakcinacija za 21 dan, može Sputnjik, Pfizer, kineska.”

Bilo je u redu i mlađih od 65 godina ali su danas bezuspješno pokušali se vakcinisati.

“Ja još nemam 65 tako da ću morati da se vratim, ovdje jedino sam mlada. Ali sam bila uredu i sve je perfektno organizovano”, kazala nam je jedna Banjalučanka.

Vakcinacija u Banjaluci: Trijaža, registracija, pregled

Na ulazu se obavlja trijaža, zatim registracija, a potom pregled kod ljekara. Doktorica Vesna Vučić Samardžija pregledala je više od 50 pacijenata.

“Mi ovdje radimo medicinski screening, svi koji dođu da se vakcinišu mi provjerimo da li mogu da prime ovu ili neku drugu vrastu vakcine”, pojasnila je Vesna Vučić Samardžija, epidemiolog.

Pacijenti sa mišljenjem ljekara odlaze u kabinu za vakcinisanje. Oni koji imaju privremene prepreke iz zdravstvenih razloga dobijaju novi termin.

“Jako je bitno prepoznati značaj vakcinacije jer tako stičemo kolektivni imunitet u zajdenici u kojoj živimo”, istakao je Mladen Šukalo, ljekar Doma zdravlja Banjaluka.

Značaj vakcine prepoznalo je oko 600 Banjalučana. Svi kojima je bila potrebna pomoć u kretanju ili snalaženju na usluzi su bili volonteri Crvenog krsta.

Nakon vakcinacije dolazi se u čekaonici i svi koji su primili vakcinu zadržavaju se od 15 do 30 minuta i u slučaju bilo kakve reakcije tu je hitna pomoć da odmah reaguje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!