Vakcinacija u KS: Iznimke u vakcinama i VIP ulaz

Vijesti 26. maj 202118:51 > 19:23
N1

Dolaze nam ruske vakcine Sputnik V, interventnim uvozom, 500.000 u Federaciju BiH i 200.000 u Kanton Sarajevo.

Po tvrdnji proizvođača, prvih 20 do 30 hiljada doza u junu. I tek kada smo dobili taj prvi rok, odlučili smo da možemo krenuti u potpisivanje ugovora“, kazao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Prema riječima premijera, cijena vakcine je 9,95 dolara, a uvest će ih Bosnalijek sa minimalnom zakonskom maržom.

U Zetri danas vakcinišu isključivo AstraZeneca vakcinama, osim kada je riječ o iznimkama. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je izjavio da misli da je dobio Pfizer/Biontech dozu.

Odlučio sam da stanem u red sa građanima, zato što je red da stanem u red. Postojala je mogućnost i VIP ulaza, ali odlučio sam da stanem u red sa građanima“, kazao je Izetbegović.

Na postojanje posebnog VIP ulaza su regirali opozicioni političari “Pokušavamo ući u trag osobama koje nude VIP ulaz za vakcinisanje. Ako može mala pomoć”, napisao je Konaković na Twitteru i označio Bakira Izetbegovića.

Građani pak tvrde u Zetri je samo AstraZeneca i samo se ona i nudi na samom ulazu.

Imam 62 godine i ovo mi je prva doza. E sad, maloprije sam čak čula da je Pfizer nestao, da imaju samo AstraZenecu“.

Dobio sam AstraZenecu. Vidio sam na onom, dobio termin 6 do 8, čini mi se, nedjelja revakcinacija“.

Kanton Sarajevo i dalje revakciniše poštivajući stare smjernice o imunizaciji s obje doze vakcine. Podsjećamo da je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, najavio implementaciju nove smjernice Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH kojom je opravdano provoditi vakcinaciju jednom dozom u razdoblju od 3-6 mjeseci ili kasnije kod osoba koje su prethodno preboljele COVID-19.

Naučna podloga postoji. No tu dolazimo do toga da li će se uvažiti kod putovanja. Pokazano je da jedna doza kod onog ko je preležao Covid postiže isto kao dvije kompletne doze“, rekla je Emina Milošević, imunologinja.

Osim kod nekih varijanti od kojih se boji kompletna Evropa, poput indijske. No jasno je da zbog činjenice da je u FBiH do sada imunizirano tek oko tri posto stanovništva, ova smjernica omogućava veći doseg vakcinisanih za sticanje kolektivnog imuniteta. I sa najavama interventnog uvoza 700.000 Sputnika V, kolektivni imunitet koji je jedina garancija povratka u normalan život, za nas je još uvijek nedosanjani san.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad