“Vakcine će biti besplatne za prioritetne grupe, stižu do kraja januara”

Vijesti 11. jan 202112:51 > 12:52 5 komentara
Youtube

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je kako je Bosna i Hercegovina uplatila cjelokupni iznos novca za nabavku vakcina putem Covax sistema te da će prve vakcine u našu zemlju stići do kraja januara.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Zastupničkog doma Paralmenta BiH kazao je kao je BiH, odnosno entiteti i Brčko distrikt uplatili 12.997.000 dolara za 1.232.000 vakcina, a da je Vijeće ministara BiH putem Ministarstva civilnih poslova BiH osiguralo dva miliona KM za transport, skladištenje i dostavu vakcina.

“Predviđena je vakcinacija 20 posto stanovništva u prvom dijelu. Prema informacijama od 6. januara 2021. godine prve količine će doći do kraja januara. To su one vakcine koje je najteže transportovati i čuvati, ali koje su prve registrovane u svijetu i čija je upotreba odobrena. Program vakcinacije definisala su nadležna ministarstva entiteta i Brčko distrikta. Uporedo s ovim procesom, BiH je zajedno s EU pristupila nabavci kroz EU mehanizam nabavke vakcine, ugovorili smo oko 892.000 doza vakcina”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako je u toku sastanak između imenovanih ministarstava koja su zadužena za transport, skladištenje i dostavu vakcine na kojem se dogovaraju detalji, a da je način transporta već dogovoren.

“Ministarstva su odredila prioritetne grupe – zdravstveni radnici i pomoćno osoblje, stanovništvi starije od 65 godina s hroničnim bolestima i osobe u ustanovama za smjetšaj starijih lica. Siguran sam da će BiH zajedno sa svojim partnerima iz EU i Covax sistemom dobiri blagovremeno vakcine. BiH ima potrebna finansijska sredstva da nabavi vakcine za građane. Za sve prioritetne grupe vakcine će biti besplatne”, poručio je Tegeletija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare