Vakcine nisu iz serija onih koje su označene kao sporne

Vijesti 12. mar 202119:05 2 komentara

U Tuzlanskom kantonu počela je vakcinacija medicinskog osoblja. U UKC-u Tuzla vakcinisano je 30 doktora i medicinskih radnika priorotetno iz COVID bolnica. Za sada TK je dobio samo 1.000 komada vakcine AstraZenece kao poklon Srbije, a provjerama je utvrđeno da vakcine nisu iz serija onih koje su označene kao sporne u pojedinim državama.

I jest za kamera i za pažnje jer dugo se čekala prva vakcina u najmnogoljudnijem kantonu. Htjeli ili ne, oni koji rade u COVID bolnicama na prvoj su liniji i u borbi protiv pandemije, ali i za vakcinu.

“Ne treba podlijegati pričama sa portala i antivakserskim politikama. Ja sam se odlučila da primim vakcinu i mislim da bi svaka osoba koja cijeni svoje zdravlje i zdravlje ljudi u svojoj okolini, trebala uraditi isti korak”, smatra Jasmina Bošnjić, UKC Tuzla.

“Mi smo prvu vakcinu dali u 5 do 12. Vakcinisane su prvo žene. Priča o vakcini je bila o bosanskoj ženi, majci koja radi, hrani svoju porodicu i hrabro ide u COVID bolnicu”, dodaje Ervin Alibegović, UKC Tuzla.

Vakcina je najjače oružje moderne medicine protiv pandemije, rečeno je iz UKC-a koji trenutno ima 44 zaražena uposlenika. Generalno, u TK epidemiološka situacija se pogoršava.

“Danas je procenat između broja testiranih i pozitivnih skočio na 30 %. To nam dugo tako nije bilo. Dostigli smo broj od 98 danas. Dok dođu podaci iz privatnih laboratorija, očekivati je trocifren broj”, tvrdi Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

“Nadamo se da će u narednom periodu doći do intezivnijeg pristizanja vakcina ako bi se imunizirali svi oni koji to žele. Pozivam sve one koji su u nedoumici i razmišljaju da donesu ispravnu odluku i da se vakcinišu”, kaže Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

A možda bi se građani i vakcinisali da ima vakcina. Dok one dođu, moraju raditi i zarađivati za život poput taksista.

“Računi dolaze. Oni ne pitaju imate li koronu ili ne? Moraju se plaćati i mora se raditi. Ali eto pokušavam se zaštiti. Slušam preporuke tih epidemiologa i kriznih štabova i to je to”, priča Mensur Suljkić, taksista.

Koliko se te preopruke zaista poštuju, provjerit će inspekcija i policija tokom vikenda u najavljenoj kontroli i u zatvorenim objektima ali i na otorenom prostoru.

U UKC-u je 400 uposlenika apliciralo za vakcinaciju. Iz UKC su kazali da imaju garanciju da će dobiti i doze za revakcinaciju. Kada će stići vakcine za građane, niko ne zna.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare