“Vakcine su tu za tri dana… ipak ništa od vakcina”

Vijesti 31. mar. 202119:323 komentara
Podijeli:

Umjesto vakcina, mjesecima geldamo nesnalaženja, prebacivanja odgovornosti, političke i diplomatske gafove te moljakanja za donacije. Mnogi smatraju da su svi nositelji izvršne vlasti krivci, ali to ne smatraju ministri. Blokade u Bosni i Hercegovini su uobičajene, no malo ko je vjerovao da će dominirati čak i onda kada građani svakodnevno umiru.

“Da smo htjeli da glumimo državu, nabavili bismo vakcine”, “Čekali smo COVAX”, “Ne možemo direktno pregovarati bez države”, “Potpisali smo ugovor s veledrogerijom”, “Vakcine su tu za tri dana”, “Ipak, ništa od vakcina”, “Dobavljač zakazao”, “Pitali smo Kanton Sarajevo možemo li s njima u nabavku”, “Molim sve koji mogu pomoći da daju ideju” – poruke su Fadila Novalića, premijera Federacije, građanima.

Danas, uprkos ogromnom interesu javnosti, nije se pojavio pred novinarima nakon sjednice entitetskih i državnih izvršnih organa. Kada Federacija nije uspjela ništa od navedenog, okrenuli su se ambasadama čije zemlje proizvode vakcine. Interes su iskazali za kineskom, no premijer pojašnjava, procedure su prekomplikovane. Tražili su i od Ambasade Rusije. Pisali su i Ambasadi SAD.

“Američke kompanije, Pfizer, Moderna, te Johnson and Johnson proizvode COVID-19 cjepiva u rekordnim količinama. Staramo se da bosanskohercegovačke vlasti znaju kako doći do ovih kompanija da bi izravno nabavile prijeko potrebna cjepiva”, kazali su iz Ambasade SAD-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, jučer je pročitao pisma koje je početkom februara ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, uputila nadležnim entitetskim vlastima – kontakti poslovnih subjekata u Kini i Rusiji sa kojima ovlašteni veleprometnici mogu sklopiti komercijalne ugovore za nabavku vakcina. Republika Srpska je u taj proces ušla, no Federacija do danas, ne.

“Oslonjeni smo na privatne prometnike i oni ovog momenta ne pokazuju i da imamo mogućnost pristupa, ne pokazuju interes da se upuste u nabavku, svaka druga vrsta nabave je derivacija i podrazumijeva dva ili tri puta veće cijene”, rekao je Novalić 18. februara.

Dok se SDA hvali naporima, kako kažu, svojih kadrova, u prvom redu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koja je u diplomatskom pohodu po svijetu, tvrde, obezbijedila hiljade vakcina, državni zastupnici je pozivaju na odgovornost zašto nije reagovala naraniji dopis ambasadora BiH u Rusiji.

“Zašto niste poduzeli sve aktivnosti kada smo dobili pismo od ambasadora BiH u Rusiji o mogućnostima direktne nabavke vakcine u smislu da ste taj dopis trebali hitno poslati na resorna ministarstva i urgirati po nekoliko puta dok ne dobijete odgovor”, upitala je Edita Đapo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

No, ministrice kao i mnogo puta ranije, nije bilo na sjednici, da na brojne optužbe odgovori. Danima je u posjeti zemljama arapskog svijeta. A u međuvremenu, stiže i donacija Saudijske Arabije građanima BiH – 50 hiljada tona hurmi, što je izazvalo mnoštvo negativnih, ali i šaljivih komentara na društvenim mrežama. Nezadovoljstvo građana raste, dok se jedino donacije nižu i međusobne optužbe.

“Daleko je značajnije i veću važnost ima kada se dopisom obrati predsjedavajući Vijeća ministara prema samim proizvođačima i prema vladama”, kazao je Adil Osmanović, šef Kluba SDA u Zastupničkog doma Parlamenta BiH, dok je njegov kolega iz PDP-a Branislav Borenović bio oštriji: “Trebali su svaki dan biti pred vratima Pfizera, Moderne, pred vratima Astrazenece, pred vratima Kineza”.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević kazala je da joj je “savjest mirna”.

“Ako vi i cijela javnost od mene tražite da prekršim Ustav ja to neću uraditi”, poručila je.

Kako stvari stoje bar u narednom periodu, jedini spas za bh. građane mogao biti upravo onaj sistem koji su svi kritikovali – COVAX.

Komentari

Vaš komentar