Vakcine u BiH: Kada i kako

Vijesti 28. jan 202119:01 > 19:02 2 komentara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pričali su o vakcinama, a Dodik danas kaže: Covax nas je izigrao, moramo se sami snalaziti.

BiH još uvijek čeka vakcine protiv koronavirusa. Prognoze nadležnih su kraj januara, sredina februara. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH danas kažu da su objedinjene zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedili predstavništvu Pfizera u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH, za nabavku vakcina. S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Beogradu je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, između ostalog, razgovarao o nabavci vakcina.

U međuvremenu u BiH i dalje stiže medicinska zaštitna oprema, a dobili smo i frižidere za skladištenje vakcina koje još čekamo. S druge strane, i Evropa je u problemu kada je riječ o isporuci vakcina. S pošiljkama kasne Pfizer i Moderna, a kašnjenje je najavila i AstraZeneca. Mediji prenose da su nadležne zdravstvene vlasti Belgije poslale kontrolu u tvornicu AstraZenece, kako bi provjerili jesu li očekivane odgode isporuke zaista posljedica problema u proizvodnji.

Zvanični Brisel navodi da su mu nejasna i neprihvatljiva objašnjenja kompanije o smanjenju isporuke. Ugovor sa britansko-švedskom farmaceutskom kompanijom potpisan je za 400 miliona doza, što je unaprijed plaćeno, a kompanija je u međuvremenu objavila da će kasniti sa proizvodnjom. Podsjetimo da je BiH putem COVAX-a uplatila novac za 1,2 miliona doza, a putem EU mehanizma je naručeno 892.000 doza vakcine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare