Valentin Inzko kritikovao delegate zbog neusvajanja zakona o negiranju genocida

Vijesti 13. apr 202112:36 > 14. apr 2021 11:54 15 komentara
N1

Za žaljenje je što je Dom naroda BiH propustio priliku da usvoji Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje se odnose na poricanje genocida, što je bio zajednički prijedlog dvojice delegata, naveo je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“Domaći i međunarodni sudovi utvrdili su da je tokom rata u BiH počinjen genocid. Poricanje te činjenice i izmišljanje iskrivljenog prikaza istorije te njegova česta upotreba u javnom diskursu naglašavaju da postoji očigledna potreba da se donese zakon koji će riješiti taj problem. Usvajanjem ovog zakona, parlamentarci u BiH pokazali bi spremnost i odlučnost da zlo ostave u prošlosti i da se fokusiraju na stvaranje atmosfere koja pogoduje pomirenju i izgradnji bolje, neopterećene budućnosti za sve građane BiH. Žalosno je što su propustili ovu priliku, koja je potekla od domaćih predstavnika”, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Usvajanje odredbi o zabrani negiranja genocida kroz jednu domaću inicijativu bio bi znak zrelosti bh. institucija i visokog stepena njihove spremnosti da usklade pravni okvir BiH sa evropskim standardima.”

Visoki predstavnik Inzko podsjetio je na riječi sudije Agiusa, koji je rekao da poricanje genocida predstavlja završnu fazu genocida te podsjetio da se u Mišljenju Evropske komisije navodi da su “revizionizam i poricanje genocida u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare