Valentin Inzko tek postao svjestan realnosti u BiH

Vijesti 06. jul 202119:15 3 komentara

Bliže se posljednje sedmice mandata Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH i mnogi očekuju da ispuni obećanje i nametne zakon o zabrani negiranja genocida, no, isti ti mnogi su također odavno izgubili nadu da će se to dogoditi. Milorad Dodik je jučer javno rekao, da ne postoje te sankcije na svijetu, koje će ga natjerati da prizna genocid u Srebrenici. I dok Inzko svakodnevno sluša ovakve izjave, isto tako se svakodnevno šokira, ovog puta nakon posjete Foči. Vidio je mura osuđenom ratnom zločincu Ratu Mladiću. Zato šalje SOS međunarodnoj zajednici da se glorifikaciji zločinaca mora stati u kraj.

Murali, ulice, spomenici, osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, godinama su širom Republike Srpske. Iako je znao, visoki predstavnik, tek je, izgleda postao svjestan. Nakon što je nedavno pročitao da je u Foči naslikan mural dug 25 metara, morao je vidjeti svojim očima.

Inzko nakon murala u Foči…

“Nakon šoka, boli i nevjerice koje sam osjećao u ovom malom gradu, prepunom velikih murala s prikazima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je potrebno poslati SOS po cijelom civiliziranom svijetu. Umjesto da molim i pozivam na gradonačelnikovu razboritost, u mjestima poput Foče, Kalinovika, Nevesinja i drugdje”, izjavio je Valentin Inzko.

Situacija je toliko sramotna, navodi Inzko, da se može napraviti turistička mapa gradova s muralima ratnih zločinaca. Zato poziva međunarodnu zajednicu na akciju. Da li pak Inzko traži podršku da prije odlaska djeluje, ili prebacuje odgovornost na nekoga drugog za ono što je obećao da će učiniti, i to u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu genocida.

“Ja ću raditi na jednom zakonskom osnovu, draftu da se to donese u Parlamentu i iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon za 25. godišnjicu.”

Novinar: Do naredne godine imat ćemo zakon?

“Ja. Ja ću se zalagati Ja već radim na tome”, rekao je Inzko 11.7.2019. godine.

Džaferović ne gubi nadu, Komšić ne vjeruje u mogućnost

Član Predsjedništva, Šefik Džaferović kaže, kako je nedavno javno zatražio od lokalnih vlasti u Kalinoviku da uklone sramni mural Ratku Mladiću. Jedini lijek za sve to je upravo zakon o zabrani negiranja genocida i glorifikaciji ratnih zločinaca.

“Očekujem da ga donese jer nikada ne gubim nadu i postojeći visoki predstavnik prije svoga odlaska, dakle tokom ovog mjeseca, mislim da bi tada mogao da ode s obrazom iz BiH, ja ga pozivam da to uradi”, kazao je Šefik Džaferović.

Željko Komšić pak, u tu mogućnost, ne vjeruje.

“Iskreno rečeno ne očekujem a bilo bi dobro da se desi bar u skladu sa svim onim što je najavljivano do sada, ali znajući kako tu stvari stoje mislim da neće biti nikakve odluke, bar koliko ja znam a volio bih da me neki naredni dani razuvjere”, riječi su Željka Komšića.

Sveprisutnost glorifikacije ratnih zločinaca

Gloficiranje osuđenih ratnih zločinaca, njihovih djela je sveprisutno, dio je kulturnog koda ovdje, neizostavan dio identiteta slaviti ljude koji su ubijali djecu od godinu dana, kaže direktor Memorijalnog centra Potočari, Emir Suljagić. Ali, međunarodna zajednica nije adresa za to.

VEZANE VIJESTI

“Tužilaštvo BiH, na ruke glavne tužiteljice Gordane Tadić koja misli, očigledno i ponaša se da slavljenje Ratka Mladića, Radovana Karadžića drugih ubica masovnih i silovatelja nije krivično djelo. Gordana Tadić treba da objasni zašto to nije krivično djelo, a jeste krivično djelo to kada njoj neko napravi neukusnu fotomontažu koja uključuje nju pa koriste mehanizme međunarodne pomoći, aj pomagaj, napravi se prava saga od toga.”

Jedna od rijetkih reakcija Tužilaštva, rezultirala je i jutrošnjim ročištem u postupku protiv tri pripadnika Ravnogorskog pokreta, koji su prethodno optuženi da su djelima, radnjama, postupcima u mjestu Draževina kod Višegrada, javno izazivali, raspirivali vjersku, nacionalnu mržnju i razdor među narodima. U međuvremenu, negiranje genocida, glorifikaciju ratnih zločinaca, Miloradu Dodiku, niko ne može zabraniti, poručio je jasno.

Dodik ‘po svom’

“Meni je danas isto Palmer govorio kako je za njih neprihvatljivo da mi govorimo da nije bio genocid, evo ja sad ponovo kažem, gospodine Palmeru nije bio genocid u Srebrenici, nećete mi to zabraniti, valjda imate ove sanckije, možete odmah mi ih uvesti, nikakav problem ali u svakom slučaju ne možete očekivati da se mi složimo sa njihovim standardima pod navodnicima, koji su bili samo da bi satanizovali Srbe”, riječi su Milorada Dodika.

Regionalne, ali i svjetske institucije usvajaju zakone, rezolucije o zabrani i osudi negatora genocida, no ne i država u kojoj je počinjen. Stoga je visoki predstavnik bio jedina nada. Godinama je upozoravao, bivao zabrinut, sada se i šokirao, no nije djelovao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare