Vandal urinirao na džamiju u Bijeljini, reagovali iz Islamske zajednice BiH

Vijesti 14. jan 202316:09 5 komentara
Facebook/screenshot

Skandalozan snimak iz Bijeljine širi se društvenim mrežama, a na snimku se navodno mogu vidjeti i čuti kadeti fudbalskog kluba Zvijezda 09, od kojih je jedan urinirao na Dašnica džamiju.

U komentarima se navodi da su odvratnom činu prethodile provokacije bošnjačkoj djeci u klubu.

Uz pogrdne riječi i psovke “svega muslimanskog”, može se čuti komentar osobe koja je snimala, a koja, očigledno uživajući u skrnavljenju vjerskog objekta, kaže: “Neka si je zalio.”

Video pogledajte na portalu Stav.ba

Iz Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina osudili su nasrtaj na Dašnica džamije u Bijeljini, navodeći da je u petak na društvenoj mreži Facebook objavljen snimak na kojem su nepoznate osobe oskrnavile ovu džamiju koja je u fazi obnove.

“Uz neprimjeren čin (namjerno vršenje nužde na zid džamije), izrečene su i psovke upućene muslimanima. Medžlis Islamske zajednice Bijeljina snimak će predati Policijskoj upravi u Bijeljini od kojih se očekuje da se što prije pronađu i sankcionišu odgovorne osobe”, objavljeno je iz Medžlisa.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina najoštrije osuđuje ovaj čin i poziva nadležne da ga istraže, odgovorne sankcionišu, te poduzmu mjere da se ovakvi postupci ne ponove.

“Ovo što je učinjeno vrijeđa sve nas i ovo nije prvi slučaj kojim se vrijeđaju i ismijavaju vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana u Bijeljini i Janji. Zbog toga ćemo tražiti od policije da ispita ovaj slučaj i utvrdi ko su počinitelji ovog nedjela”, rekao je Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Osudi ovog čina pridružio se i Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

“Mučno je gledati to što je učinjeno i objavljeno u javnom prostoru, pogotovo što se, izgleda, radi o mladim ljudima. Policija bi trebalo da utvrdi ko su počinitelji, to je ono što svi očekujemo”, kazao je Gradaščević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare