Vanredna sjednica Parlamenta Federacije BiH: “Mogao bi biti historijski dan”

Vijesti 18. mar 202107:10 > 07:54 13 komentara
N1

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana danas.

Uoči ove sjednice oglasila se zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić navodeći da bi danas “mogao biti historijski dan”.

“Poučeni tjeskobom koju politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini tradicionalno izazivaju, te suočeni sa nezapamćenom krizom u kojoj nam rodbina, prijatelji, sugrađani umiru – sutra bi Predstavnički dom Parlamenta FBiH mogao napraviti historijski iskorak. Izazov sa kojim se susrećemo nije ideološke prirode”, navela je sinoć Ćudić.

Ona je dodala da bi danas “mogli jednoglasno usvojiti odluku koja se tiče neophodnog zatvaranja FBiH na dvije sedmice, te u hitnu proceduru uputiti Covid 3 zakon, kojim bi se privrednicima u FBiH nadomjestili svi dvosedmični ekonomski gubitci jer za to nesumnjivo imamo novac (u prilog tome govori i činjenica da prethodno predviđena sredstva još uvijek nisu u potpunosti distribuirana privrednicima)”.

“U privredni fond bi se mogao i morao preusmjeriti procenat naših primanja. Možemo duboko u noć sutra, solidarno i odgovorno analizirati potrebe kliničkih centara i bolnica u različitim dijelovima FBiH, te usmjeravati opremu i osoblje gdje je najpotrebnije. Mogli bi donijeti plan rapidne vakcinacije, koja bi se sprovela u 4 sedmice, donijeti odluke o software-u koji je za to potreban, revidirati postojeći neadekvatni plan vakcinacije, i imenovati rukovodioce procesa, te ovaj put u taj tim uključiti stručnjake, poput na primjer predsjednika Udruženja imunologa BiH gospodina Jasenka Karamehića. Ako postoji situacija koja poziva na razum, odgovornost i zajednički rad onda je to ova. Večeras i noćas se pripremam za sutrašnju sjednicu. Čitam informaciju Kriznog štaba FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH, koju je 11. marta usvojila Vlada FBiH, te mjere koje nalažu. Pa tako u poglavlju koje se zove “Procjene rizika”, koje se nalazi na 7. strani stoji: “Epidemiološka situacija u Federaciji BiH je veoma ozbiljna i pogoršava se iz dana u dan, te ima tendenciju daljnjeg pogoršanja. Naročito zabrinjavajuća situacija je Kantonu Sarajevo, ali znatan rast broja zaraženih je primjećen i u svim ostalim kantonima. Posebno zabrinjavaju podatci o popunjenosti bolničkih kapaciteta širom Federacije Bosne i Hercegovine, te činjenicu da se očekuje i veći priliv pacijenata ozbirom na broj zaraženih. Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskom regionu i kao takve trebaju biti produžene, jer jamče održavanje gospodarskih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa SARS-CoY-2, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funkcioniranje normalnog života i gospodarstva”, poručila je Ćudić sinoć.

Dragi prijatelji, ako imate snage, molim vas pročitajte. Sutra bi mogao biti historijski dan. Poučeni tjeskobom koju…

Posted by Sabina Cudic on Wednesday, March 17, 2021

Kako navodi, smatraju da su mjere za održavanie nastavnog procesa, miere za radne subjekte, mjere ograničavanja kretanja, mjere ograničavanja okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i opće mjere nošenje maski i održavanje fizičke distance dale najveći efekat do sada u borbi sa COVID-19, te da i dalje moraju ostati na snazi.

Na dnevnom redu je jedna tačka i to pogoršanje epidemiološke slike u Federaciji BiH kao posljedica pandemije Covid-19 i prijedlog mjera za njeno suzbijanje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare