Varhelyi: Otvoreni Balkan može ubrzati put regiona ka EU

Regija 08. jun 202213:29 > 13:30 0 komentara
Anadolija

Evropski komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi rekao je da inicijativa Otvoreni Balkan može biti mogućnost za ubrzavanje puta regiona ka Evropskoj uniji. Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da SAD podržavaju Otvoreni Balkan kao ekonomsku inicijativu, usmjerenu na stvaranje većih mogućnosti za ljude u regionu.

“Mislim da Otvoreni Balkan nije samo dobra ideja, to je mogućnost da region promijeni realnost, da prevaziđe izazove pred kojima se nalazi. Ta inicijativa može biti mogućnost za ubrzavanje puta ka EU“, rekao je Varhelyi na samitu Otvorenog Balkana u Ohridu.

Dodao je da mu je bilo drago kada je prvi put čuo za ideju Malog Šengena odnosno Otvorenog Balkana jer je, kao važno postignuće, potekla iz samog regiona, a ne od EU ili SAD-a.

Tegeltija u Ohridu: Otvorimo granice i živimo kao nekada u zajedničkoj državi

Varhelyi je izrazio uverenje da region može stvoriti jednu trećinu svog BDP-a samo integracijom, za šta postoji potencijal.

Escobar: Otvoreni Balkan je važan ekonomski projekt

“SAD podržavaju da Otvoreni Balkan ostane ekonomska inicijativa. To nije politički projekt, već važan ekonomski projekat i važno je da to ostane i da se fokusiramo na stvaranje mogućnosti za ljude u regionu”, rekao je Escobar u videoobraćanju učesnicima samita Otvorenog Balkana u Ohridu.

On je rekao i da prekogranična saradnja na Zapadnom Balkanu treba biti usmjerena ka većoj evropskoj integraciji i ponovio da SAD podržavaju sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost.

Da bi inicijativa bila uspješna, dodao je Escobar, neophodno je da bude otvorena za sve i mora uključiti “svih šest zemalja na jednakom nivou”.

Escobar je podsjetio na nedavni strateški bilateralni dijalog Sjeverne Makedonije i SAD-a, gdje je dogovoreno da će Washington učiniti sve što je u njegovoj moći da stabilizuje region i stvori nove mogućnosti za građane Zapadnog Balkana.

“SAD ne vide Zapadni Balkan iz ugla problema devedesetih godina, već kroz prizmu mogućnosti 21. vijeka. A mogućnosti na Zapadnom Balkanu su ogromne. Zapadni Balkan je blagosloven odličnim geografskim položajem, divnim resursima, ali i velikim poduzetničkim duhom”, poručio je Escobar.

On je ocijenio da Zapadni Balkan ima potencijal biti centar za obnovljivu energiju što će, kako je rekao, pomoći u “hvatanju u koštac” sa klimatskim promjenama. Naglasio je da ima kapacitet biti centar za tečni prirodni plin i pomoći Evropi da se oslobodi ruskog plina, dodajući da bi ovo područje moglo biti i centar za transport, tehnologije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!