Varhelyi pozvao na povratak u državne institucije BiH

Vijesti 11. mar. 202217:06
Podijeli:
Izvor: Screenshot (Twitter)

Europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sastao se danas na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji sa članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, te pozvao na uspostavljanje potpune funkcionalnosti državnih institucija.

Varhelyi je na svom Twitteru uz sliku sa susreta sa bh. zvaničnicima napisao kako je podvukao potrebu vraćanja u državne institucije, kako bi se osigurala njihova potpuna funkcionalnost. Predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama na državnom nivou bojkotuju njihov rad još od kraja jula prošle godine, negodujući zbog izmjena Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se između ostalog propisuju kazne za negiranje genocida kao i za veličanje ratnih zločinaca.

Također, Varhelyi je naglasio da se “pošteni, slobodni i inkluzivni izbori” moraju održati u oktobru, kao što je to i predviđeno.

Diplomatski forum se održava od 11. do 13. marta u tursko obalnom gradu, a od bh. zvaničnika na svečanom otvaranju učestvuju dva ćlana Predsjedništva BiH.

Predviđeni su i sastanci članova Predsjedništva sa visokim turskim zvaničnicima.

U okviru foruma održat će se i panel diskusija o Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar