Varhelyi: RS će dobiti 600 miliona eura ako se političari vrate u institucije

Vijesti 21. feb 202219:36 15 komentara
AFP/John Thys

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje Evropske unije, danas je prilikom obraćanja ispred Evropske komisije na Evropskom vijeću za vanjske poslove govorio i o Bosni i Hercegovini rekavši da je za tu zemlju 2021. godina bila izgubljena s obzirom na to da nije mnogo urađeno na rješavanju 14 ključnih prioriteta na putu ka EU.

Pojasnio je da je zapravo riječ o ustavnoj i izbornoj reformi kako bi se, dodaje, osigurala jednaka zastupljenost svih građana te da rješenje za to još ne postoji.

“Pod hitno moramo riješiti ovaj problem. Osim toga, BiH su potrebne državne institucije koje su u potpunosti funkcionalne kako bi država mogla imati u tom slučaju korist od agende EU kada se govori o reformama i provođenju ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Od tog plana bi građani BiH imali direktnu korist”, naglasio je Varhelyi.

Varhelyi je spomenuo i to da je tokom sastanka ukazao i na blokadu institucija BiH.

“Političke lidere sam krajem 2021. godine upozorio da bez potpuno funkcionalnih državnih institucija BiH rizikuje gubitak velikih investicija. Također sam pozvao i predstavnike iz Republike Srpske da se u potpunosti vrate u institucije BiH. Shodno tome, Evropska unija će usloviti isplatu novca BiH za važne projekte, a taj uslov se zapravo i odnosi na povratak političara iz RS u institucije”, rekao je Varhelyi.

Zatim je nabrojao neke od važnih projekata u BiH, a koji trebaju podršku EU.

“Evropska komisija je primila zahtjeve za podršku EU za projekt koridora 5C, a što uključuje i dva projekta koji su na teritoriji RS. Sporazumi za ta dva projekta vrijede 600 miliona eura, međutim, taj novac će biti isplaćen tek onda kada državne institucije budu funkcionalne”, poručio je Varhelyi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare