“Varnice” u Predsjedništvu BiH: Ko je odgovoran za trenutnu krizu?

Vijesti 31. okt 202119:08 5 komentara
Džaferović, Komšić i Dodik
Džaferović, Komšić i Dodik (REUTERS/Borut Zivulovic)

Međusobne optužbe i varnice u državnom predsjedništvu o tome ko je odgovoran za trenutnu krizu u zemlji bilježimo i danas. Blokada rada bh. institucija trenutno je najveća opasnost za BiH, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Kao glavnog krivca ističe kolegu iz Predsjedništva Milorada Dodika. Poručuje mora otići s političke scene. Reagirao je Dodik, kazavši da je Džaferović politički naturščik, ako vjeruje da je kriza u BiH plod politike bilo kog pojedinca.

“Deklaracija SNSD-a je vrlo opasan dokument. Otvoreno se govori o prijetnji silom. To treba biti alarm međunarodnoj zajednici”, ističe član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Kometarišući dalje Dodikove poteze smatra i da se nedavno usvojeni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske neće moći provoditi. Uprkos preprekama, i kako kaže, retrogradnim snagama, Džaferović je stava, Bosna i Hercegovina će izaći iz krize. Institucije će naći put.

“Zbog toga sam ja već u zadnjih nekoliko dana počeo otvoreno da govorim da je to političar koji mora otići sa političke scene u BiH. Takav i toliki stepen destrukcije u njegovom govoru a evo vidjeli smo i u konkretnim postupcima jer Zakon o lijekovima je konkretan postupak je nešto što ne treba nikome u BiH”, dodao je.

Milorad Dodik ekspresno je reagovao. Kriza u državi, nije plod bilo kojeg pojedinca, odgovorio je Džaferoviću, nego sljepilo bošnjačkih nacionalista. Godinama smo, navodi Dodik mi i Hrvati upozoravali gdje će završiti devastacija Ustava i uzimanje prava narodima i entitetima.

“Republika Srpska je privržena slovu Ustava BiH i boriće se za njega. Ništa više od Ustava BiH, ali i ništa manje. Bošnjački nacionalizam umotan u frazu funkcionalne BiH neće proći i neka ne misle da ne shvatamo kakve planove pokušavaju da realizuju, i to sve po onoj staroj ‘drž'te lopova'”, rekao je Dodik.

Da Republiku Srpsku očekuje težak period, priznaje i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ističući kako najviše žali zbog političke razjedinjenosti u ovom bh. entitetu. Komentarišući američku diplomatsku ofanzivu, pregovarače, izaslanike zadužene za rješavanje spora između Srbije i Kosova, ali i kriza u BiH, Vučić kaže: “Nije jasno zašto se podgrijava krompir kad ništa nije isto kao devedesetih. Niti je Srbija ista iz devedesetih, niti je odnos snaga isti, niti se mi ponašamo tako da potcjenjujemo. Ja odlično razumijem šta je Amerika i kakva je sila. Moja obaveza je da čuvam našu zemlju”.

Kako bi se zaustavila, prema mišljenju mnogih, destruktivna politika Milorada Dodika, na reakciju međunarodnih sila poziva i akademik Esad Duraković u pismu upućenom, kako navodi, svjetskim moćnicima. Obraćajući se, među ostalima, američkom predsjedniku Bidenu, Duraković piše: “Vaš izaslanik Palmer ne radi ovdje u skladu sa osjećanjem za pravdu i humanost koje ste Vi tako snažno i uvjerljivo zagovarali. Velika razlika između onoga vremena i ovoga danas je u tome što ste danas najmoćniji čovjek na svijetu i što možete efikasno djelovati u skladu s tim riječima, jer u Bosni se reprizira srednjovjekovna Andaluzija. Da bi se stalo na put tome povijesnom beščašću – možda ima još malo vremena”.

Čak je i Visoki predstavnik nedavno za austrijski Der Standard kazao da međunarodna zajednica Dodiku ne treba praviti bilo kakve ustupke, te da je stekao dojam kako mnogi jasno vide da Dodik pretjeruje. Christian Schmidt bi uskoro trebao i podnijeti svoj prvi izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare