Vatrogasci iz KS će pomagati kolegama u Hercegovini

Vijesti 12. aug 202119:14 > 19:33 0 komentara
Srna/ Arhiv/ Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo saopćila je kako će sutra staviti na raspolaganje vatrogasce iz Kantona Sarajevo svojim kolegama u Hercegovini u borbi protiv požara.

Više informacija o ovome će biti poznato sutra prijepodne.

Požari u Bosni i Hercegovini bukte posljednjih dana, a mnogi od njih su na napristupačnom terenu, kao što je i onaj na lokalitetu Komadinovo Vrelo u Jablanici zbog čega je zatražena pomoć Oružanih snaga BiH.

Sve i da imamo armiju vatrogasaca na vrletima na kojima danas gori bilo bi nemoguće ugasiti požar. To je nepristupačan teren na kojem je velika opasnost od obrušavanja kamena. Veliki je i nagib. Postoje strmine od 80 ili 90 stepeni. Jedina opcija je gašenje vatre djelovanjem iz zraka, i to sa više letjelica. Nažalost, znamo kako naša država stoji sa tim letjelicama”, izjavio je danas zamjenik načelnika Civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić.

Osim kod Jablanice, u Hercegovini su aktivni i manji požari na području Stoca i Čapljine. Kuće i stanovništvo također nisu ugroženi i požari su pod kontrolom.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je danas pismo NATO štabu u Sarajevu kao i komandatnu EUFOR-a u BiH u kojem je zatražio njihov angažman (helikoptere) za gašenje požara u BiH.

Komšić se na taj potez odlučio s obzirom da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, te imajući u vidu da po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa OS BiH.

Također je helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske dejstvovao jutros i sinoć i gasio požare na nepristupačnom terenu u Bileći.

Odbranjeno je i selo Mirilovići i danas je cilj da se požar ne proširi ka selu Žudojevići”, istakli su ranije u bilećkoj Vatrogasnoj jedinici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!