Vatromet u jednom dijelu Mostara dan nakon izbora gradonačelnika

Vijesti 16. feb 202119:21 4 komentara
N1

Nije bilo bijelog dima, ali jeste vatrometa u jednom dijelu grada Mostara. Dan nakon izbora gradonačelnika, nema optimizma - "pustite ih da rade" - poručuju građani

Za Maria Kordića, kandidata HDZ-a BiH glaslao je 17 vijećnika tajnim glasanjem u trećem krugu. Skoro dva mjeseca nakon izbora, potvrđen je i novi predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić iz Koalicije za Mostar, inače predsjednik GO SDA. Rezultat najavljivan još u predizbornoj noći, prve poruke ohrabrujuće.

U Koaliciji za Mostar tvrde da je moglo drugačije da je BH blok popustio, u Našoj stranci čiji su glasovi na kraju bili suzdržani, odnosno nevažeći, odgovarili su, ostali smo dosljedni.

Slaven Raguž, predsjednik HRS danas će reći kako su oni izabrali gradonačelnika. Iako su ranije bili suzdržani, odlučili su glasati za Kordića zbog napada na BH blok, ali i kako kažu “antihrvatske histerije u BiH”. Sad se treba posvetiti vraćanju dostojanstva gradu, a to neće biti lako.

Pravi ispit tek slijedi, izmjene Statuta grada Mostara koje jačaju ulogu predsedenika Gradskog vijeća Mostara i formiranje komisija šest gradskih područja koje će u mnogim pitanjima preuzeti ulogu grada, a koje se navode u sporazumu kojeg su potpisali SDA i HDZ. Opozicija jedinstvena, grad se ne može razvlastiti.

Ostalo je nepopunjena još jedna važna važna funkcija u GU, fotelja glavog savjetnika gradonačelnika. U nju će najvjerovatnije zasjesti Radmila Komadina kao predstavnica srpskog naroda, koja dolazi iz HDZ-a i koja ovu funkciju obavlja posljednjih 12 godina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare