Već se krše mjere, a očekuje se pogoršanje epidemiološke situcije

Vijesti 31. maj 202119:42 > 19:43 0 komentara

Komplikovana državna struktura, ali prije svega neodgovorna politika. Razlozi su to zbog kojih bi Bosna i Hercegovina mogla biti posljednja evropska zemlja u procesu vakcinacije. Za razliku od susjednih zemalja, bh. vlasti mjesecima nisu ulagale gotovo nikakve napore za nabavku vakcina za svoje stanovnike. U međuvremenu, očekuje se pogoršanje epidemiološke situcije.

Manji broj zaražih. Olakšavanje mjera. Ali i prerano opuštanje. Vidljivo je to u Kantonu Sarajevu, gdje većina ugostiteljskih objekata krši preporučene mjere. Stoga je moguće novo pooštravanje.

“Pozivam i ove vlasnike objekata da se počnu pridržavati mjera kao i naše građanstvo. Dakle epidemija nije prošla niti smo vakcinisani. Jednostavno je došlo do pada te krivulje. Ali ne znači da ona ne može i neće, ne daj Bože, ponovo da bukne”, poručuje Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Pogoršanje epidemiološke situcije?

S druge strane, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu – u maju nisu utvrđena veća odstupanja u broju uočenih prekršaja. U poređenju sa prethodnim mjesecom.

“Federalni inspektori u maju izvršili su 251 inspekcijski nadzor. Utvrdili 42 prekršaja u vrijednosti od nešto iznad 70 hiljada KM. Izdano je 31 rješenje o otklanjanju nedostataka. 15 rješenja o zabrani rada i 107 upozorenja”, navodi
Ivana Jusufbegović, Federalna uprava za inspekcijske poslove.

A uporedo sa kontrolom poštivanja mjera, od bh. vlasti očekuje se i nabavka vakcina i masovna imunizacija. Federalna vlada od početka ove godine obećava direktnu nabavku. Nijedna dosad nije realizirana. Prva je najavljena ponovo za sljedeći mjesec. Do sada je u ovaj entitet stiglo doniranih 239.290 vakcina različitih proizvođača. Potpuno vakcinisano je tek 11.858 građana. U RS-u je situacija nešto bolja.

“Kompletnu vakcinaciju izvršilo je 32 hiljade ljudi. Imamo preko 100 hiljada ljudi koji su vakcinisani prvom komponentom. Nama je došlo preko 250 hiljada vakcina i doniranih i kupljenih. Što se tiče direktnih nabavki sad smo već preko 100 hiljada doza Sputnjik V. I 80 hiljada doza Sinopharm vakcine”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

O broju bh. građana vakcinisanih u zemljama regije, država još nema evidenciju. Ministarstvo civilnih poslova BiH od srbijanskih vlasti vlasti zatražilo je te podatke…

Oslonili se na donacije

“Ministarstvo je u skladu sa svojim nadležnostima, posredstvom Ministarstva inostranih poslova, zatražilo od nadležnih vlasti Republike Srbije informacije o državljanima BiH koji su iskoristili mogućnost da se cijepe u Srbiji. Čekamo zvaničan podatak od nadležnih srbijanskih vlasti”.

Kao i mnogo puta prije, bh. vlasti, posebno u entitetu Federacija,oslonile su se na donacije iz zemalja Evropske unije i SAD-a. Sve su nade položene u COVAX program. No, na taj način, barem u početku, BiH mogla bi vakcinisati tek 20 posto stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!