Većina državnih parlamentaraca ne koristi službene mailove

Vijesti 23. apr 202111:59 > 12:08 1 komentar
YouTube

Većina državnih parlamentaraca ne koristi službene mailove. Od ukupno 57 poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) samo njih 18 odgovorilo je da koriste službene mailove u komunikaciji s javnosti i medijima. To je jedan od razloga zašto se ne mogu sazvati hitne sjednice Parlamenta.

Poslanik Predstavničkog doma Predrag Kojović nedavno je na svom Twitter profilu objavio kako je na sjednici Proširenog kolegija Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala kako hitna online sjednica, između ostalog, nije zakazana jer mnogi zastupnici ne koriste službeni mail. On je napisao da je iz revolta napustio sjednicu Kolegija.

„E to su dragi i drage Bosanci i Hercegovci moji ljudi koji u 2021. godini vode ovu državu. Kroz najveću poratnu ljudsku i ekonomsku krizu“. Napisao je ovo Kojović.

Mail za zakazivanje hitne sjednice

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Krišto nije odgovorila na direktno pitanje o odgovornosti zastupnika jer ne koriste službene e-mailove zbog čega se ne mogu zakazati hitne online sjednice u vrijeme pandemije koronavirus.

Ona je kratko odgovorila da sama koristi službenu e-mail. U komunikaciji sa zastupnicima, javnosti, novinarima i ostalima. Te da je službena e-mail adresa „svakako neizostavan kanal komunikacije obzirom na odgovornu funkciju koju obavlja“.

Krišto objašnjava da je zakazivanje i pozivi za održavanje sjednica kolegija, proširenog kolegija kao i samih sjednica predviđeno poslovnikom o radu Predstavničkog doma.

“Stoga kako ova tako i sve druge sjednice zakazuju se u skladu s poslovnikom“. Odgovorila je Krišto.

Poslanik u Predstavničkom domu Damir Arnaut smatra da nekorištenje službenih e-mailova nije bio stvarni razlog nezakazivanja online sjednice. Nego samo izgovor, dodao je.

“Online sjednica je mogla biti zakazana na isti način kao i redovna. Obavijest je, osim e-mailom, mogla biti dostavljena i pisanim putem na klubove. Identično kako to rade za potrebe redovnih sjednica. Gđa Krišto je jednostavno izmislila izgovor. Pri tom loš, da opravda svoj neodgovoran postupak”, kazao je Arnaut.

Pronalaženje izlika

On smatra “sasvim dovoljnim” da se obavještavaju o zakazanim sjednicama putem službenih e-mailova. Kaže kako ih Kolegij inače tako obavještava. Te da sa e-maila Pisarnice dobiju obavijest na službene adrese. I adrese Klubova obavijest o sjednici i dnevnom redu. Tek nakon nekoliko dana zaprime i pisanu obavijest u prostorijama kluba poslanika.

Oba doma Parlamenta BiH
Oba doma Parlamenta BiH (BIRN BiH)

BIRN BiH je poslao upite na službene adrese 42 poslanika Predstavničkog doma i 15 delegata Doma naroda o tome da li koriste službene e-mailove. Na upit je odgovorilo svega 18 njih. 15 poslanika i tri delegata.

Kojović smatra neispravnim to što zastupnici ne koriste svoje službene e-mailove.

„Ne samo da je neispravno, nego i aspurdno da za svoj nerad vladajući pronalaze izlike u ovako trivijalnim stvarima. Da u 21. vijeku poslanici i poslanice ne koriste svoj mail“, kazao je Kojović.

S obzirom da većina poziva dolaze na službene mailove… Kojović kaže da nema potrebe da poziv proširenog Kolegija za online sjednicu bude izuzetak. Dodajući da ne vidi drugi način dostavljanja linka za priključenje sjednici. Osim slanjem na mail.

Online sjednice u posebnim okolnostima

Poslovnikom Zastupničkog doma sjednice se mogu odvijati online u posebnim okolnostima. Kada je to nužno iz sigurnosnih razloga ili radi zaštite javnog zdravlja. Odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće.

Iako se sjednice mogu održati online, sekretar Zastupničkog doma Marin Vukoja kaže da Velika dvorana u zgradi Parlamenta ispunjava sve epidemiološke uvijete. I da imaju odobrenje za održavanje sjednica od nadležnog Zavoda za javno zdravstvo.

„U konkretnom slučaju, na koji se poziva zastupnik Predrag Kojović, Kolegij Doma, zbog bolesti jednog člana Kolegija, nije bio u mogućnosti sastati se niti u mogućnosti održati online sjednicu Kolegija, na kojoj bi odlučio o zahtjevu za sazivanje hitne online sjednice Zastupničkog doma, o čemu su podnositelji zahtjeva i obaviješteni“, kazao je Vukoja.

Ignorisanje službenih obaveza

Politički analitičar Denis Čarkadžić kaže kako je zakonodavna vlast u BiH na svim nivoima tokom pandemije koronavirusa morala pokazati više odgovornosti. Uključujući organizovanja online sjednica. Podsjećajući da su parlamenti širom svijeta prilagodili svoj rad.

„Bilo kakav, a pogotovu navedeni izgovor eklatantan je primjer pokušaja vrijeđanja inteligencije građana BiH“, kazao je Čarkadžić.

On ne vjeruje da postoje parlamentarci „do te mjere informatički nepismeni“. Da ne znaju koristiti e-mail.

„U prvom redu, potpuno nevjerovatno zvuči činjenica da u 21. vijeku neko, a pogotovo zastupnik u najvećem državnom zakonodavnom tijelu, uopšte tvrdi da ne koristi svoju službenu mail adresu. Međutim, u Bosni i Hercegovini je eto i to moguće čuti. Što se savršeno uklapa. Ne samo u nerad većine zastupnika, pa tako i Parlamenta BiH u cjelini. Već i u dobro poznat njihov odnos spram svojih obaveza, odgovornosti i na kraju posla za koji su više nego dobro, rekao bih i previše plaćeni“, kazao je on.

Prije iz medija, nego službenim putem

Delegat Doma naroda Zlatko Miletić navodi da on službeni mail koristi tokom svog mandata. A da je vrlo teško govoriti o komunikaciji drugih zastupnika putem službenog maila, s obzirom da „vrlo mali broj zastupnika dolazi u zgradu Parlamenta“.

„Uobičajna je procedura da se o tome obavještava e-mailom. Nakon toga službenici uposleni u klubovima parlamenta obavještavaju svakog delegata/izaslanika, zastupnika ponaosob“. Kazao je Miletić. Dodao je da je bilo slučajeva da su za najavu ili odgodu sjednice saznavali prije iz medija nego službenim putem. Što smatra neprimjerenim.

Većina delegata i poslanika koji su odgovorili na upit BIRN-a BiH smatraju e-mail komunikaciju dovoljnom za sazivanje online sjednica Parlamenta. Dio njih nije odgovorio na to pitanje. Dok je manji dio poslanika i delegata izrazio nezadovoljstvo.

“Mislim da ne bi bilo dovoljno, jer nemam uvid o koristenju službenog e-maila. Pa je potrebno i drugim dostupnim načinima obavijestiti o eventualnoj online sjednici. Naprimjer preko tehničkih sekretara klubova zastupnika”. Kazala je Nada Mladina, poslanica u Predstavničkom domu.

Poslanik u Predstavničkom domu Šemsudin Mehemdović kaže da službeni e-mail koristi svakodnevno za komunikaciju.

„Za komunikaciju sa građanima koristim i privatnu mail adresu. Sasvim mi je svejedno koja je adresa. Bitno je komunicirati sa zainteresiranim“, kazao je Mehmedović.

Protest “Borba za život”
Protest “Borba za život” (BIRN BiH)

Zastupnici i poslanici nedostupni građanima BiH

Učesnici protesta od 17. aprila koje je organizovao pokret “Ženski marš” odlučili su se e-mailovima poslati svoje zahtjeve jer to smatraju zvaničnim putem komunikacije.

„U nadi da naši zahtjevi neće otići u spam, da će zastupnici koje mi plaćamo i koje smo mi birali sada ustati da rade za nas, a ne za svoje stranke. Čekamo odgovor“, kazala je Nejra Latić Hulusić na protestu.

Članica ovog pokreta i bivša članica Državnog parlamenta Maja Gasal-Vražalica za kaže kako su do utorka na njihove zahtjeve sa službenih mailova državnih zastupnika dobili odgovor od jednog od njih te Kluba zastupnika Naše stranke odnosno Nezavisnog bloka. Odgovore iz Parlamenta Federacije dobili su od samo jedne zastupnice. Dok se drugi oglasio na Facebooku.

Ona kaže kako su se njima, ali i drugim građanima e-mailovi vratili. Jer pojedini zastupnici ne koriste službene mail adrese. Ili su im pošte pune. Te da su neki administartivnim službama dostavili svoje privatne mail adrese za komunikaciju.

„Upravo građani i građanke skupo plaćaju dostupnost i funkcionalnost servisa koje institucijama Bosne i Hercegovine pruža IT sistem e-Vlada. Plaćamo sistem kontrole i sigurnosti podataka sistema e-Vlade. Kao što plaćamo i unapređenje sigurnosti računara, korisnika i podataka na sistemu e-Vlade. Što svakako omogućava maksimalnu zaštitu podataka i informacija službenih e-mail adrese. Koje naši izabrani predstavnici ne koriste“, kazala je Gasal-Vražalica.

Ona takav pristup smatra neodgovornim. Ne vidi razlog zbog kojeg bi poslanici mogli koristiti privatne e-mailove.

„Ako uzmemo u obzir šta građani s pravom misle o njihovom radu, vidim ‘nekorištenje’ maila kao jedan od načina da se to i takvo mišljenje ignoriše. Izbjegnu neugodna pitanja… A skupa sa transparentošću njihog djelovanja koje je inače sama po sebi poseban problem u više aspekata“, kaže Čarkadžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare