Vehabović za N1: Ovo je ključna godina za opstojnost BiH

Vijesti 19. apr 202216:50 > 22:46

Sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović za N1 prokomentarisao je nedavne odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o Zakonu o nepokretnoj imovini RS te o stanju u pravosuđu BiH.

Kako je Vehabović naveo, svako treba da radi svoj posao u skladu sa zakonom i tu ne treba izmišljati toplu vodu i praviti akorbacije. Nema spremnosti da se stvari promijene odnosno da u društvu u kojem živimo ne bude normalno i prihvaćeno da je neko iznad zakona, što je kako je Vehabović objasnio, nažalost praksa u BiH.

“Svakom u ovoj državi konačno treba da bude jasno da ukoliko se želi napraviti država, ako se želi živjeti u državi u kojoj se nećete osjećati tijesno, ne govorim o etničkog pripadnosti niti o bilo kojim drugim stvarima. Govorim o vladavini prava, to je ono što se mora napraviti u BiH kako bi ona funkcionisala. Da ne bismo dolazili i narednih decenija,kao što evo već dvije i po decenije priča upravo o tome šta će se desiti ako se ne poštuje odluka Ustavnog suda. To je priča za feudalno društvo”, naglašava Vehabović.

BiH se po pitanju Zakona o neporektnoj imovini RS i mnogim drugim pitanjima nalazi na prekretnici, objasnio je Vehabović.

“Mislim da živimo u jednoj od godina koje su ključne za pitanje opstojnosti države ovakva kakva jeste”, pocrtava na kraju za N1 Vehabović.

Što se tiče njegovih stavova Vehabović je pojasnio da su oni zasnovani na presudama Evropskog suda za ljudska prava te je izjave ministra pravde BiH Josipa Grubeše o tom pitanju nazvao zabavnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad