Vehabović za N1: Pomiriti legitimno etničko i legitimno političko predstavljanje

Vijesti 28. okt 202112:48 0 komentara
Faris Vehabović / N1

Iako postoje problemi, i asimetrična rješenja u Bosni i Hercegovini su prihvatljiva ukoliko vode do sprovođenja presuda Suda u Strazburu, poručio je sudija Suda za ljudska prava u Faris Vehabović. Vehabović je u razgovoru za N1 komentarisao i pitanje legitimnog predstavljanja.

Pitanje legitimnog predstavljanja je sasvim legitimno pitanje. Ali moramo napraviti razliku između onoga što je u fokusu današnjig razgovora, a to je legitimno etničko predstavljanje, i neophodno je napraviti razliku između legitimnog etničkog predstavljanja, i legitimnog političkog predstavljanje“,rekao je sagovornik N1.
Vehabović je pojasnio da legitimno etničko predstavljanje zapravo predstavlja nekoga ko bi legitimno predstavljao interese jedne etničke skupine.  Sudija suda u Strazburu dodaje da etničko predstavljanje ne smije biti na štetu političkog predstavljanja.
Legitimno političko predstavljanje, znači da onaj ko je osvojio najviše glasova treba i da dobije mandat u bilo  kom tijelu. Ključni problem ovih pregovora je pomiriti ova dva principa”, rekao je Vehabović.
Sagovornik N1 dodaje da mora postojati spremnost na kompromis, kako bi se došlo do rješenja. Osvrnuo se i na protivljenje stranka iz FBiH da se na različite načine biraju članovi Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i Federacije.
Problem sa asimetričnim rješenjima je manjak legitimitieta onih koji se posredno biraju. To je validan argument, ali nije nepremostiva prepreka”, pojasnio je ovaj pravni ekspert.

Na koncu, Vehabobić potcrtava da ne vidi niti jedan razlog zbog čega bi neko bio protiv posrednog izbora za članove Predsjedništva sa bilo kog teritorija, te zaključio da je teoretski moguće imati asimetrična rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!