“Velika Britanija će uz SAD i EU nastojati kvalitetno promijeniti stanje u BiH”

Vijesti 20. nov 202112:24 > 13:38 1 komentar

Na koji način Velika Britanija danas percipira Bosnu i Hercegovinu pokušali smo saznati kroz razgovor sa Jessie Burton Hronesova, profesoricom Odjela za međunarodni razvoj pri Univerzitetu u Oxfordu, trenutno istraživačica Marie Curie programa UNC Chapel Hill u SAD-u i Vedadom Spahovićem, novinarom iz Londona.

Spahović smatra da je interes Velike Britanije za BiH izrazito pojačan što je, kako kaže, u najvećoj mjeri potvrdila sesija u Evropskom parlamentu u kojem se diskutovalo o BiH na jedan direktan način.

“Rekao bih da su sve partije, konzervativne, laburistička i liberalna, veoma složne u tome kako tretirati dalje situaciju u BiH i ta sesija je pokazala da će Velika Britanija vrlo brzo poduzeti konkretne korake da bi pomogla stabilizaciji situacije u BiH. Najveći akcent tu se daje na naredni skup u Rigi gdje će se iznijeti najbitniji detalji novog pristupa krizi u BiH”, kazao je Spahović.

Profesorica Burton je iznijela podatak da su se od 2016. do 2017. godina britanska sredstva uložena u BiH povećala četverostruko.

“To je tada bio dio pripreme za samit u Londonu koji je doveo do većeg ulaganja u BiH. Međutim, taj interes se uvijek poveća uslijed različitih kriza u regiji. Slažem se da London sada tretira izuzetno ozbiljno ove prijetnje Milorada Dodika, ali i cjelokupnu situaciju. Postoje određena tumačenja i najave da bi moglo doći do sankcija, ali što se tiče Evropske unije, postoje neki političari poput onih iz Mađarske i Slovenije koji bi mogli koristiti svoje pravo veta da ih zaustave. Mislim da je sve izglednije da bi Amerika i Velika Britanija mogle zajedno donijeti sankcije i to se već dogovara. Koliko će te sankcije pomoći ne znam, ali mislim da bi se poslala jaka poruka da separatističke politike nisu moguće u BiH”, navela je.

Spahović je naglasio da pojedini zvaničnici Velike Britanije smatraju da bi jačanje Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, bio odlučujući korak da se stvari u BiH promijene.

“Jer smatraju uvijek da je Zapadni Balkan na neki način bio središte međunarodnog testiranja odnosa od migrantske rute preko prošlih velikih ratnih događaja. Sigurno da će vlada Borisa Johnsona učiniti sve već od decembra da ubrza postupke radikalnijeg rješavanja situacije u BiH. I u tom smislu, ja sam optimista. U Velikoj Britaniji smatraju da je Zapadni Balkan test područje međunarodne politike i naravno svi oni sa diskusijom u parlamentu imaju jak naglasak na Rusiji i Srbiji i njihovom tihom djelovanju da se kriza ustvari produbljuje. Prema tome, Velika Britanija će sigurno učestvovati u namjeri Amerike i Evrope da postane dio tih snaga koji će kvalitetno promijeniti situaciju u BiH”, dodao je Spahović.

Upitali smo koliku pomoć BiH može očekivati od baronese Arminke Helić koja je članica Doma lordova u Velikoj Britaniji.

“Mislim da je ona jako aktivna, a imati zagovarača za BiH na jednoj takvoj poziciji u Velikoj Britaniji samo može biti korisno. Često je inicijator tema oko svih dešavanja na Zapadnom Balkanu i kada se fokusiramo na period iza nas uvijek je postavljala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana. Ona također sjedi u Komitetu za međunarodne odnose koji ima ogroman utjecaj na vanjsku politiku Velike Britanije. Ona se najviše fokusira na zemlje pogođene ratom i slaže se sa pojedinim zvaničnicima da bi se trebale iskoristiti bonske ovlasti”, istakla je Burton.

I Spahović je istakao da Helić izuzetno pomaže Ambasadi BiH.

“Ona je veoma prisutna među parlamentarcima i od velikog je značaja za BiH”, poručio je Spahović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare