Veliki broj Banjalučana raspravlja zbog sporne izmjene izgleda centra Banjaluke

Vijesti 09. jun 202217:35 0 komentara
N1

U Gradskoj upravi Grada Banjaluka u toku je javna rasprava o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana, dijela centralnog područja Banjaluke, a koji se odnosi na izmjenu izgleda užeg jezgra grada. Sala je prepuna, veliko je interesovanje medija i građana koji su odazvali ranijem pozivu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića na ovu raspravu.

Stigli su i aktivisti Centra za životnu sredinu, zaposleni u Urbis centru, ali i Pokret pravde na čelu sa Davorom Dragičevićem.

Naime, kako je planirano regulacionim planom, na prostoru kraćem od 500 metara, širokom oko 100 metara, u srcu Banjaluke, planiraju se tri značajne intervencije. Radi se o pomoćnom objektu u porti Hrama Hrista Spasitelja, novom višespratnom objektu i spomen-obilježju vojnicima Vojske Republike Srpske (RS), poginulim u ratu devedesetih.

Neke od primjedbi koje su danas iznesene na ovoj javnoj raspravi su te da Banski dvor kao zaštićen, izgradnjom bilo kakvog objekta u neposrednoj blizini, biva narušen u svojoj vizuri.

Zatim, na lokaciji gdje se ukrštaju ulice Vase Pelagića i bana dr. Tise Lazarevića, već se uveliko gradi stambeno-poslovni kompleks.

Ovo mjesto Banjalučani zovu “rupa” – zato što je nekoliko godina, nakon zastoja izgradnje prvobitno planiranog tržnog centra, ostala samo iskopana rupa za temelje.

Kasnije se od tržnog centra odustalo, a firma “City Mall” u vlasništvu kompanije “MG Mind” , Mladena Milanovića Kaje, jednog od najpoznatijih bh. biznismena, počela je da gradi zgrade.

Upravo danas su na javnoj raspravi spomenuli tu “Kajinu” rupu rekavši da i nju uvrštavaju na spisak primjedbi.

Zatraženo je povlačenje ovog Nacrta Regulacionog plana iz procedure do usvajanja Urbanističkog plana Banjaluke.

Kako javlja novinarka N1 sa terena, aktivisti i struka kao i građani već su iskazali bojazan da će predloženo rješenje narušiti izgled historijske gradske jezgre i to trajno, a sve zbog gigantskih zgrada.

Govoreći dalje o “rupi”, stručnjaci koji su na današnjoj raspravi, pojašnjavaju da je loša, skoro nikakva saobraćajna povezanost “grdosije zvane rupa”.

Navode da je 9.000 kvadrata “rupa” objekta sa tri strane skoro blokirano: park, bana Lazarevića slijepa ulica, Srpska jednosmjerna ulica, a jedinu dvosmjernu ulicu (oko “rupa” objekta), smanjuju na dvije trake ukupno.

Kako dalje navodi novinarka N1, čak i među samim stručnim ljudima koji su zaposleni u Gradskoj upravi i trenutno se nalaze na ovoj javnoj raspravi, ima onih koji kažu da Regulacioni plan treba oboriti.

“Nakon izvršenih konsultacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom prijedlog je da se za parohijski dom nađe druga lokacija, da se ne planira na lokaciji hrama Hrista Spasitelja. Ipak društveni dom mogao bi biti blizu u parku kod trga bana Milosavljevića”, navela je novinarka N1 na Twitteru.

Dok je pozivao građane na javnu raspravu, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, je istakao da je poslušao primjedbe i kritike građana, te upravo poručio da je Grad spreman da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom pronađe kompromisno rješenje i pronađe drugu adekvatnu lokaciju za parohijski dom.

“Tražimo rješenje da parohijski dom ne bude u dvorištu Hrama, ali da bude dovoljno blizu. Jedna od ponuđenih lokacija je pored zgrade Eurospleta. Radimo na jednom takvom rješenju, kako bi ono bilo prihvatljivo za sve”, poručio je Stanivuković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!