Veliki događaj za Ytzhaka i zajednicu: U sarajevskoj sinagogi održana bar micva

Vijesti 29. maj 202116:07 2 komentara
Jevrejska Opština Sarajevo

U sarajevskoj sinagogi sinoć je održana bar micva Ytzhaka Martinčevića Kolonomosa koji je time proslavio svoje vjersko punoljetstvo, saopšteno je iz Jevrejske opštine Sarajevo.

Ovaj erev Šabat će biti poseban jer svoju bar micvu (vjersko punoljetstvo) slavi naš Ytzhak Martinčević Kolonomos“, istakli su iz Jevrejske Opštine.

Naziv ”bar micva” se upotrebljava u Talmudu za svakog odraslog čovjeka koji se nalazi ”pod obavezom” ispunjavanja božanskih zapovijesti i obavljanja vjerskih obreda. Kada navrši trinaest godina života, Jevrej postaje vjerski punoljetan i lično odgovoran za svoje postupke. Do tog vremena, za njegove postupke je odgovoran njegov otac.

Ovo je velika svečanost za roditelje i djecu, a obilježava se kada djevojčica napuni 12, odnosno dječak 13 godina. U tom uzrastu dječak ima svoju bar micvu, a kod djevojčica se taj čin zove bat micva.

Kako je navedeno iz Jevrejske Opštine Sarajevo, ovo je veliki događaj za Ytzhaka, njegovu porodicu, ali i cijelu jevrejsku zajednicu koja je sinoć dobila još jednog člana minjana (molitveni kvorum od 10 odraslih muškaraca).

Vjerska služba je održana sinoć u 19:00 sati.

O ovome događaju se oglasila i baronessa Arminka Helić, jedina baronessa porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koja je u svojoj objavi na Twitteru navela kako je dobila fotografiju od prijatelja iz BiH.

Nakon mnogo godina Bar Mitzwah održava se u sinagogi u Sarajevu. Kolegi Bosancu šaljem najbolje želje i mazel tov dok slavi svoj Bar mitzwah!“, istakla je baronessa Helić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare