Veliko interesovanje građana za zamjenu peći na ugalj i čvrsta goriva

Vijesti 22. feb 202114:03 0 komentara
N1

Javni poziv vlasnicima individualnih stambenih objekata sa područja Kantona Sarajevo za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama, koji je objavljen početkom januara, izazvao je veliko interesovanje građana.

“Imamo jako veliko interesovanje građana. Svakodnevno su pristizale desetine pitanja u vezi javnog poziva, načina apliciranja, potrebne dokumentacije i sličnih. Trudili smo se da odgovorimo na sva postavljena pitanja, i svakog od naših građana uputimo u daju proceduru”, kazala je u razgovoru za Fenu pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS Zijada Krvavac.

U prilog toj tvrdnji govori broj aplikacija od 2.160, pristiglih do predviđenog roka 15. februara ove godine.

Dodala je da će prvi rezultati javnog poziva biti poznati do 15. marta.

“U narednih mjesec dana će radna grupa proći kroz svaku pristiglu aplikaciju, uraditi evaluaciju i rangiranje svih pristiglih aplikacija, a kao što je navedeno u samom javnom pozivu, nepotpune aplikacije neće biti dalje razmatrane, što znači da će biti rangirane samo potpune aplikacije koje ispunjavaju uslove javnog poziva. Po objavljivanju konačne rang liste, koja će biti dostupna na web stranicama UNDP-a i Ministarstva, počeće implementacija, odnosno prvo izrada projekata, a potom će se preći u fazu konkretnih infrastrukturnih radova”, kazala je Krvavac.

Podsjetila je da su pravo učešća na Javnom pozivu imali stanovnici Kantona Sarajevo, vlasnici individualnih stambenih objekata upisanih u zemljišne knjige, koji za grijanje koriste kotlove i peći na čvrsta goriva (ugalj i ogrjevno drvo).

Krvavac je istakla da je sljedeći korak evaluacija i rangiranje pristiglih aplikacija (vlasnika individualnih stambenih objekata) prema uslovima i sistemu bodovanja navedenim u javnom pozivu.

“Radna grupa će napraviti dvije rang liste: rang listu aplikanata za nabavku i ugradnju peći/kotla na pelet i rang listu aplikanata za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi. Konačne rang liste će biti javno objavljenje na web stranici Ministarstva i web stranici UNDP-a”, kazala je.

Prema njenim riječima, uz rang liste aplikanata radna grupa će, na osnovu prijava pristiglih putem Javnog poziva za proizvođače i ovlaštene distributere certificiranih peći/kotlova i toplotnih pumpi, koji je bio otvoren do 5. februara 2020. godine, u sklopu kojeg je primljeno 26 prijava, formirati listu tipova i proizvođača certificiranih kotlova/peći na pelet i toplotnih pumpi koji zadovoljavaju tehničke kriterije postavljene Javnim pozivom.

“Potom će slijediti izrada projekata za ugradnju certificiranih peći/kotlova ili toplotnih pumpi od ovlaštenih projektantskih kuća. Paralelno sa prethodnim aktivnostima UNDP će oglasiti Javni poziv firmama za izvođenje radova i za nadzor nad izvođenjem radova, te kreirati listu predkvalifikovanih firmi za izvođenje radova i stručni nadzor. Izrađeni projekti će, biti poslani predkvalifikovanim izvođačima radova sa zahtjevom za ponudu, na osnovu kojih će se definisati ukupna investicija te iznosi subvencija, odnosno, učešća krajnjih korisnika. Korisnici će biti obaviješteni o izabranoj firmi i iznosu koji moraju uplatiti izabranoj firmi za izvođenje radova, a preostali dio će UNDP uplatiti firmama za izvođenje radova prema uslovima iz ponuda. Potom slijedi ugradnja certificiranih peći/kotlova ili toplotnih pumpi koja će se vršiti uz stručni nadzor”, kazala je Krvavac.

Naglasila je da je u toku izrada Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021 – 2031, koja će dati analizu trenutnog stanja odnosno popis svih individualnih ložišta peći na ugalj i čvrsta goriva u GIS-sistemu.

“Kroz Strategiju će se izvršiti analiza uticaja individualnih ložišta na kvalitet zraka, te na osnovu prikupljenih podataka dat će liste prioritetnih zona i naselja koja imaju najveći uticaj na kvalitetu zraka u koja bi se usmjeravala sredstva za sanaciju i unapređenje sistema grijanja individualnih objekata i njihove energetske efikasnosti, ne samo u segmentu izolacije vanjske ovojnice objekata, već i u dijelu proizvodnje, distribucije i korištenja toplotne energije u domaćinstvima. Strategija će također dati i prijedlog dinamike realizacije odnosno zamjene postojećih sa okolinski prihvatljivim gorivima kao i potrebna sredstva za implementaciju zaključaka Strategije”, istakla je Krvavac.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!