Veliko kaskanje za ostatkom svijeta u vezi sa vakcinama – goruće pitanje u BiH

Vijesti 19. jan 202119:36 0 komentara
N1

Proceduralni problemi ponovo su isplivali na površinu. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su za N1 potvrdili da se niko nije obratio za odobrenje vakcine protiv Covida na bh. tržištu. Ostali smo bez odgovora znači li to da ne možemo ni uvesti bilo koju vakcinu, umjesto toga različita su informacije koje vakcine dolaze.

Za očekivati je da će prvo cjepivo koje dolazi na područje Federacije biti cjepivo proizvođača Pfizer“, rekao je Davor Pehar iz ZZJZ FBiH.

U opticaju se nalazi devet proizvođača vakcina, od kojih je najizvjesnija vakcina AstraZeneca za koju smo mi već u decembru dali potvrdu da smo spremni da je prihvatimo“, istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Za to vrijeme zdravstveni radnici u Federaciji započeli su sa edukacijom o vakcinaciji protiv Covida-19. Nešto kasnije, krajem mjeseca edukacija će početi i u Republici Srpskoj.

Ne bih rekla da smo zakasnili sa kampanjom s obzirom da ona traje već duži period. Mi smo sve informacije koje su potrebne dostaviti zdravstvenim radnicima, što putem naših izlaženja u javnost, što putem informacija koje se mogu naći na našoj stranici“, navela je Mija Blažević, epidemiologinja.

“Ono što je sigurno neophodno jeste da ćemo već krajem januara početi sa edukacijom timova,odnosno predstavnika vođa timova na taj način da će oni dalje vršiti edukaciju svojih kolega”, naglasio je Branislav Zeljković, Institut za javno zdravlje RS.

Konkretno odgovaraju predstavnici kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Uvjeravaju: spremni smo za početak vakcinacije.

Mi imamo gotovo 86 procenata onih koji su se do sada prijavili za cijepljenje“, naveo je Sead Karakaš iz ZZJZ SBK.

Mi možemo govoriti također govoriti između 70 – 80 posto zdravstvenih radnika da je iskazalo interes, uključujući i privatne zdravstvene radnike“, izjavila je Aida Pilav iz ZZJZ KS.

Bolno priznanje dolazi i sa svjetskog nivoa. Predstavnici WHO-a ističu zbog direktnih sporazuma bogatih zemalja sa proizvođačima ugrožen je mehanizam COVAX-a. Upozoravaju u konačnici će ove akcije samo produžiti pandemiju, bol, ograničenja koja je potrebno obuzdati i ljudsku i ekonomsku patnju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!