Veterani HVO, ARBiH i VRS odali počast ubijenim civilima u Stupnom Dolu

Vijesti 25. maj 202215:12 1 komentar
N1

Nakon što su odali počast ubijenim Hrvatima u mjestu Trusina veterani HVO, VRS i ARBiH danas su odali počast ubijenim civilima bošnjačke nacionalnosti u naselju Stupni Do.

Zločin u ovom selu koje se nalazi nedaleko od Vareša dogodio se 1993. godine, a tada je ubijen 31 civil bošnjačke nacionalnosti. Napad HVO-a počeo je u ranim jutarnjim satima 23. oktobra 1993. godine.

“Obilazimo mjesta stradanja i radimo na izgradnji mira. Prva i osnovna poruka je mir… da se ovakve stvari nikome ne dešavaju, te da mlade generacije znaju kakve smo mi stariji greške pravili i nadamo se da ih neće ponoviti”, rekao je Aleksandar Sokolović, ratni vojni invalid.

Rat donosi samo zlo, zajednička je poruka veterana rata koji su bili na suprotnim stranama tokom ratnih dejstava. Rat je Đoki Pupčeviću donio, kako kaže, samo invaliditet.

“Obišli smo sva tri mjesta stradanja civila na području općine Konjic i ovdje u Varešu. Vrati nas ovo u 90te i kada dođete na mjesta stradanja civila, djece… ovdje je najmlađe dijete 1991. godine rođeno… tek što su počeli živjeti oduzet im je život. Političari drže tenzije, priča se o ratu… oni nisu bili učesnici, a oni su propagatori rata. Mi koji smo preživjeli kažemo: hiljadu godina pregovarajte, a nemojte ratovati niti jedan minut”, rekao je za N1 Pupčević.

Počast je odala i Dragica Tomić iz Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja općine Konjic, koja se vrlo dobro sjeća zločina nad hrvatskim civilima u Trusini.

“Emocije su proradile kao i jučer… sretna sam što smo zajedno ovdje, što se podržavamo i što odajemo počast”, rekla je Dragica Tomić.

Međunarodni sud zbog zločina u naselju Stupni Do osudio je Ivicu Rajića na 12 godina zatvora. On je osuđen zbog uloge koju je imao u sakupljanju više od 250 muslimanskih muškaraca u Varešu i kasnijeg nečovječnog postupanja s njima, navodi se u presudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare