Vidović: Jovica Stanišić je bio “mozak rata”, osmišljavao ga je

Vijesti 30. jun 202115:09 > 15:21 0 komentara
N1

Vasvija Vidović kazala je kako se nada da Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću danas neće biti izrečena oslobađajuća presuda, ali je vrlo skeptična. Istakla je da je Stanišić, zajedno sa Blagojem Adžićem i generalom Veljkom Kadijevićem osmišljavao ovaj rat i bio mozak rata.

Podsjetila je kako u prvostepenm postupku nije razmatran sistem saučenika i da je napravljena bitna povreda postupka.

“Prvostepeno vijeće nije obrazložilo postojanje i nepostojanje svih tih elemenata već postojanje namjere kod Simatovića i Stanišića. Jednostavno govoreći, oni su potpuno izolovano posmatrali odgovornost njih dvojice, ne uzimajući u obzir činjenice koje se tiču njihovih veza s događajima u BiH. Jako važno je pitanje, koje će možda biti predmet ove presude, pitanje pravnog standarda direktne pomoći izvršenju određenog zločina koji je predmet optužnice”, kazala je Vidović.

Istakla je kako postoje dovoljno dobri dokazi koji pokazuju njihovu povezanost te da bi bilo šteta ako tužilaštvo to nije dobro predstavilo vijeću.

“Ukoliko sudsko vijeće pažljivo bude razmatralo sve, moguće je da nađu odgovornost. Ali znam kako funkcioniše sud, odnosno tužilaštvo”, dodala je.

Stanišić sarađivao s obavještajnim službama

Smatra kako je u prvom postupku tužilaštvo bilo pasivno. Sadašnja optužnice je, kaže, dobro postavljena, ali nema dobru podlogu.

“Ovaj postupak je nevjerovatno dugo trajao. I ne mogu da vjerujem da bi ti ljudi bili oslobođeni za zločine poput ubijanja dječaka iz Srebrenice. Ipak su oni osnovali te jedinice. Stanišić je sarađivao sa evropskim obaještajnim službama, izraelskim i američkim obavještajnim službama. Kada je ušao u takvu saradnju, tu se lako ne izlazi. Imao je utjecaj na bosanske Srbe. S mog stanovišta, taj uticaj jako mnogo znači”, kazala je.

Komentirajući informacije da je Stanišić pokazivao mjesta grobnica, kazala je kako ne može to komentarisati, ali da su mnogi funkcioneri sarađivali na taj način.

Naglasila je kako je “tužilaštvo podbacilo kada je u pitanju Srebrenica jer postoje brojni dokazi o djelovanju ‘Crvenih beretki’ u Srebrenici”.

“Teške bitke oko Jadra 1193. nakon čega je UN posalao snage. Imali su nesumnjivo dovoljno dokaza o uključenosti tih jedinica. ‘Crvene beretke’ su izvršile najstrašnije zločine i klanja 1995. godine. Ali tužilaštvo nije koristilo dokaze iz predmeta Milošević izuzev tog skandalozonog snimka koji je javno prikazivan čak i u videotekama u Šidu. Ovdje imate situacije paoslutne umiješanosti Srbije u najkrvavije događaje u BiH i RH. Preko vojnih jednica, starješina i policijskih preko Državne bezbjednosti. Tužilaštvo se više fokusiralo na dokazivanje odgovornosti vojnih starješina, a jako zanemaran ‘mozak’ rata. Zajedno s Blagojem Adžićem i generalom Kadijeićem, Jovica Stanišić je osmišljavao ovaj rat”, kazala je Vidović.

Utjecaj na sudije

Na pitanje zbog čega su sve češće presude koje nisu jednoglasne, kazala je kako sudije dolaze iz različitih sistema koji nemaju iste vrijednosti i standarde.

“Moguće je da postoji neki drugi utjecaj na pojedine sudija, ali ja to ne znam. Bitna je odluka koju donese većina. I ranije je bilo takvih presuda. Sjetite se presude u predmetu našeg generala Delića, tu je predsjednik Vijeća izuzeo glas”, kazala je.

Izricanje presude Stanišiću i Simatoviću pratite uživo na portalu N1 ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!