Vidović: Građani BiH zamislite se… To je prisila najcrnje vrste!

Vijesti 15. okt 202116:49 > 16:50 6 komentara
N1

Advokatica Fadila Novalića u predmetu "Respiratori" Vasvija Vidović, kazala je kako će vrijeme pokazati da "ovaj slučaj ima ozbiljnu pozadinu, a da, nažalost, javnost ne reaguje". Navela je slučajeve, prema iskazima svjedoka, kako su oduzeti telefoni korišteni nakon što su deponovani u Tužilaštvo BiH te "udaranje šakom od sto tužioca koji vrši pritisak na osobu koju ispituje".

“Dešava se, čut ćete od svjedoka jer je najavljena, da se svjedoku oduzme predmete – telefon i da se on kontinuirano upotrebljava. On je po nama deponovan u Tužilaštvu, tako j po zakonu. I da tužilac ustane i kaže neće se voditi istraga o tome? Znate gdje bi on završi o u nekoj drugoj civlizovanoj zemlji?”, kazala je Vidović.

Na pitanje da li to znači da je neko telefone koristio nakon što su ostavljeni u Tužilaštvu BiH, kazala je “da”.

“Mene je naoročito pogodilo što oni vrlo selektivno u Tužilaštvu pristupaju stiuacijama takvim. Sjetit će te se da je neko ko je za klasični kriminal osuđen, njegov telefon kada je upotrijebljen u Brezi, SIPA je odmah odvela tužioca Olega Čavku. Iako se uspostavilo da je predmet tamo. Bila je promptna reakcija. U tom tužilaštvu se radi nešto što se nekome sviđa ili se ne radi. To nikada nije bilo. Ja sam neko ko dugo pamti sve selekcije tužilaštva i suda i ovo se nije dešavalo nikada”, istakla je Vidović.

Navela je kako je korišten telefon sekretara Edite Kalajdžić te da je ona u najamnje pet navrata reagovala.

“Govorila je da se ljudi iz njenog imenika zovu. To je sigurno teška zloupotreba, a tužilac je odlučio da neće istražiti”, navela je.

Kazala je kako se “svako od nas može naći u ovakvoj situaciji, u ovakvoj državi i s ovakvim tužiocima”.

Potom se osvrnula i na svjedočenje Ganibegovića.

“Zar smatrate da normalnim da tužilac pri ispitivanju udara rukom od sto? Građani BiH, zamislite se dobro šta to znači. To da dođeš i da tužioci udaraju šakom od sto i da te prisiljavaju. To je prisila najcrnje vrste. Mi svi u ovom predmetu doživljavamo različite stvari, od uvreda do poruka. Otom-potom”, naglasila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare