Vijeće Evrope i CIK: U Neumu održana edukacija predstavnika medija iz BiH

Vijesti 12. jul. 202115:10
Podijeli:
Izvor: CIK BIH

U organizaciji Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu u okviru projekta  “Podrška integralnom i inkluzivnom izbornom procesu u BiH”, je u periodu od 9-11.7.2021. godine u Neumu održana trodnevna edukacija predstavnika vodećih medija iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Kao predavači su učestvovali predsjednik CIK BiH Zeljko Bakalar, te članovi Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica – Prutina i Suad Arnautović.

U okviru projekta “Podrška integralnom i inkluzivnom izbornom procesu u BiH”, je dio projektnih aktivnosti posvećen specijaliziranoj edukaciji predstavnika medija  na temu  profesionalnog i objektivnog praćenja i izvještavanja o izbornom procesu.

Cilj edukacije je da se predstavnici vodećih medija u BiH upoznaju sa najvažnijim aspektima izbornog procesa, koji će na taj način ovu temu detaljnije upoznati i biti u prilici povećati kadrovske kapacitete medija u Bosni i Hercegovini u smislu boljeg razumjevanja i kompetentnog izvještavanja javnosti o svim aspektima kompleksnog izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Vijeće Evrope je prepoznalo značaj inkluzije što većeg broja subjekata u upoznavanju sa izbornim procesom, izbornim zakonodavstvom, postojećim rješenjima, ali i sa izazovima koje nosi potreba za unaprijeđenjem izbornog zakonodavstva, kao i drugim unaprjeđenjima u izbornom procesu, uključujući eventualna tehnička unaprijeđenja, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

Izvor : CIK BIH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar