Vijeće ministara BiH danas odlučuje o novoj odluci za privremeno finansiranje

Vijesti 18. mar 202210:01 0 komentara
Fena/Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, predvođeno SNSD-ovim Zoranom Tegeltijom, trebalo bi na današnjoj sjednici usvojiti još jednu, šestu po redu, odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju što će institucijama Bosne i Hercegovine omogućiti da funkcioniraju vrlo ograničeno do kraja juna ove godine.

Bh. institucije su cijelu prošlu godinu funkcionirale na takvim odlukama, kao i prva tri mjeseca ove godine, što podrazumijevaju da se iz državnog budžeta isplaćuje samo vanjski dug i osigurava osnovno funkcioniranje bez mogućnosti realizacije bilo kakvih novih projekata.

Brojni su razlozi za to, a najveći zasigurno leži u činjenici da predstavnici iz Republike Srpske u državnim institucijama blokiraju njihov rad još od jula prošle godine.

Sjednice se povremeno održavaju, ali se ne donose dokumenti koji bi pokrenuli državu naprijed, između ostalih, ni zakoni koji su dio 14 prioriteta i Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji koje je BiH uručeno još 2019. godine.

Blokadu rada institucija izazvala je zabrana negiranja genocida što je sada zakonski propisano kao krivično djelo. Taj zakon je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko pred kraj svoj mandata.

Izazvao je to revolt političkih predstavnika u Republici Srpskoj koji su blokirali rad državnih institucija, a tamošnja entitetska Narodna skupština usvojila je niz zaključaka koji podrazumijevaju povlačenje iz državnih institucija.

U međuvremenu već gotovo godinu dana vode se pregovori oko izmjena Izbornog zakona pod vodstvom međunarodnih dužnosnika. Većih pomaka nema, ali nema ni budžetskih sredstava koja trebaju biti izdvojena za održavanje izbora planiranih za oktobar ove godine.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH zatražila je ranije od Vijeća ministara odnosno Ministarstva finansija da osigura sredstava za izbore koji bi trebali, prema zakonu, biti raspisani već u maju. Isto to zatražio je i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Olivér Várhelyi.

Na takav poziv odgovorio mu je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) izražavajući zabrinutost za relativizaciju složene političke situacije u BiH, jer je u imperativnom tonu dao naputak Ministarstvu da stavi budžet institucija na raspolaganje Centralnoj izbornoj komisiji radi organiziranja izbora.

Bevanda kaže da se BiH nalazi u složenoj političkoj situaciji i nerealno joj se nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH, dodajući da se neriješena pitanja iz oblasti finansija negativno reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH.

Podsjetio je Bevanda tada i da bh. institucije već peti kvartal funkcioniraju bez budžeta i finansiraju se odlukama Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju.

Također, globalna kriza izazvana invazijom Rusije na susjednu zemlju Ukrajinu dodatno je zakomplicirala situaciju i u BiH te je određeni broj Ukrajinaca doputovao u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, oni ulaskom u BiH ne dobijaju status izbjeglice.

Stoga je Vlada Federacije BiH pozvala Vijeće ministara BiH da riješi to pitanje jer je to njihova nadležnost, ali ni to nije na dnevnom redu današnje sjednice. Na dnevnom redu samo je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta u svrhu pružanja međunarodne pomoći Vladi Ukrajine.

Osim toga, Vijeće ministara će danas razmatrati brojne nacrte za potpisivanje međunarodnih sporazuma te prijedloge odluka o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva i o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!