“Vijeće ministara mora poništiti nabavku UIO za kupovinu zgrade Dodikovog kuma”

Vijesti 15. jun 202117:30 1 komentar
Youtube Screenshoot

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas su izglasali zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da poništi javnu nabavku koju je provela Uprava za indirektno oporezivanje BiH o kupovini zgrade. Jedan od podnosilaca inicijative Branislav Borenović kazao je kako je UIO BiH izabrala jedinu firmu koja se javila, a koja je u vlasništvu kuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ponuđen je iznos od 98,5 miliona KM, što je okarakterisao bezobraznim.

Borenović je rekao kako je nakon tri neuspjela pokušaja javnog poziva, četvrti bio “uspješan”.

“Raspisan je javni oglas za kupovinu ponude postojećih objekata s tako određenim karakteristima da se na taj konkurs prijavila samo jedan firma. Vrlo kontroverzna i poznata u javnosti čiji je vlasnik kum predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Taj ponuđač je ponudo cijenu od nenormalnih, bezobraznih skoro 100 miliona KM. Tražimo od Vijeća ministara da poništi ovu javnu nabavku i zaustavi nešto što može koštati građane ove zemlje ogromnog iznosa novca”, rekao je Borenović.

“Značajna pobjeda”

Za inicijativu je glasao 21 posalnik, protiv ih je bilo šest, a sedam suzdržanih. Vijeće ministara BiH se ovim obavezuje da najkasnije u roku od 7 dana od dana usvajanja ove inicijative donese traženu odluku. Vijeće ministara je obavezno i da dostavi detaljnu informaciju o ovoj javnoj nabavci Predstavničkom domu PSBiH.

Borenović je rekao kako je ovo značajna pobjeda nad pokušajem da se sprovede još jedna kontroverzna javna nabavka:

“Očigledno je da se radi o još jednom pokušaju pljačke i stavljanja novca u džepove tajkuna bliskih vlasti. Dovoljan broj poslanika je prepoznao našu inicijativu kao korisnu, dok je, očekivano, SNSD po već ustaljenoj matrici štitio interes kuma svog lidera i istu nije podržao”, rekao je Borenović.

“UIO od 2013. nije registrovala niti jedan odgovarajući objekat”

Mira Pekić kazala je da je nevjerovatno da UIO od 2013. godine nije registrovala niti jedan objekat koji bi mogao zadovoljiti potrebe smještaja zaposlenih.

“Nakon devet godina se ispostavilo da samo zgrada koja košta blizu 100 miliona KM zadovoljava njihove potrebe, što je nama potpuno neprihvatljivo, posebno kada se uzme u obzir da je ovo krizna godina u kojoj još ni budžet nije usvojen. Podnošenjem ove inicijative i dobijanjem podrške za istu, uspjeli smo da sačuvamo preko 60 miliona KM novca građana”, zaključuje Pekić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare