Vijeće naroda RS razmatra danas Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vijesti 18. nov 202110:34 1 komentar
Vijeće naroda RS

Vijeće naroda Republike Srpske trebalo bi na sjednici najavljenoj za danas da razmatra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS u vezi sa odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, te propisani djelokrug, način rada i nadležnost tog tijela.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lider SNSD-a Milorad Dodik, komentirajući usvajanje tog zakona u više navrata je tvrdio kako se radi o prvom koraku ka “vraćanje otetih nadležnosti”.

Nakon toga bi trebalo, prema Dodikovim i najavama iz vladajuće SNSD-ove skupštinske većine, uslijediti isti scenarij u oblasti odbrane, pravosuđa te indirektnih poreza već na prvoj narednoj posebnoj sjednici čiji je dnevni red već utvrđen, ali bez određivanja termina održavanja te sjednice.

Iz Ureda visokog predstavnika su neposredno prije usvajanja zakona upozorili kako entitetski zakon predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti Agencije za lijekove BiH, te da je ta agencija jedina ovlaštena, sposobna i opremljena osigurati da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni.

– To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu s EU Acquis (pravna tekovina EU-a, nap. aut.), kao uvjet za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji istaknuli su iz OHR-a.

Iz Ambasade SAD-a u BiH su također tada reagirali naglašavajući kako ne postoji ustavni put kojim bi se bilo koji od dva bh. entiteta jednostrano povukao iz državnih institucija.

Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini RS su isto tako upozorili kako NSRS nema nadležnost za donošenje zakona u oblasti lijekova.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je osnovana Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima („Službeni glasnik BiH, br. 58/08“) kao ovlašteno tijelo odgovorno za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u BiH. Sa radom je počela 01.maja 2009. godine.

Vijeće naroda RS, koje bi danas trebalo razmatrati sporni usvojeni entitetski zakon, ima 28 delegata i to po osam delegata iz svakog konstitutivnog naroda i četiri delegata iz reda Ostalih.

Vijeće vrši zakonodavnu vlast sa Narodnom skupštinom Republike Srpske. Zakoni i drugi propisi koje izglasa Narodna skupština, a koji se tiču pitanja vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg od konstitutivnih naroda mogu stupiti na snagu tek nakon usvajanja u Vijeću naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare