Vijećnici Kalesije ne žele smanjiti paušal, građani i načelnik ogorčeni

Vijesti 23. sep 202119:15 > 22:03 0 komentara

U Kalesiji su danas održani protesti građana pod nazivom "Dođi i reci ne povećanju paušala vijećnicima". Građani traže povlačenje odluke o povećanju paušala za duplo, ali ta inicijativa nije uvrštena na dnevni red današnje sjednice. Vijećnici ne čuju glas naroda. Kažu da ne mogu raditi besplatno.

Vijećnici OV Kalesija u julu su izglasali povećanje paušala sa 350 KM na 650 KM, te dnevnica sa 50 KM na 100 KM. Građani Kalesije ogorčeni su što za to ima novca, ali za “obične” ljude, nema.

“Živimo od prosjačenja. Gladni, žedni. Sada se svi sele u nove stanove, ja nemam gdje. Pitala sam u općini gdje da živim. Rekli su ‘živi na cesti’. Eto. Da barem mogu i ja da idem za inostranstvo kao i svi ostali”, kazala je jedna od anketiranih građana.

Neformalna grupa građana peticijom je zatražila da odluka o povećanju paušala bude povučena.

“Ništa se nije promjenilo, a čini mi se da se neće ni promijeniti kakva su razmišljanja naših vijećnika. Pod svaku cijenu idu da ostanu povećani paušali. To je jedna veća malverzacija između njih i načelnika. Ima tu i ucjena i prljavih poslova”, kazao je Sadik Osmanović iz Neformalne grupe građana.

Načelnik odbacuje ove tvrdnje i naglašava da je protiv povećanja od početka, ali da je nemoćan.

“Ja sam uz građane i bit ću uz njih. Ovo što su uradili, nije primjereno, korektno i fer. Šta će dalje biti, ne znam. Isplaćivat ćemo ovako dok ima ta stavka u budžetu, a kasnije raditi rebalans. Ovo je veliki udar za budžet Općine Kalesije. A građani? Oni su ih birali i neka im oni i presuđuju”, kazao je Sead Džafić, načelnik Kalesije.

Vijećnici čiji su paušali bili među najmanjima u državi, ne vide ništa sporno u odluci.

“Vijećnici su ti koji svojom rukom podržavaju ili ne podržavaju određenu stvar ili ne. Da li je bilo potrebno povećati paušale ili ne, na svakom je vijećniku da ponasob presudi. Građani bi voljeli da sve vlasti rade besplatno, ali objektivno to nije moguće”, istakao je Mensur Hukić, predsjedavajući OV Kalesija.

Dva vijećnika su, ipak, bila protiv, a jedan od njih smatra da rad vijećnika nije ništa efektivniji.

“Ja sam u potpunosti protiv ovakve odluke, mi smo se očitovali samim tim što smo glasali protiv ove odluke, a sa druge strane smo uputili zahtjeve za uvrštavanje po hitnoj proceduri smanjenje paušala na stari iznos”, naglasio je Mujo Mujkić, vijećnik u OV Kalesija.

Budžet ove općine je oko 10 miliona KM, a povećanje paušala iziskuje dodatnih pola miliona KM iz kase koju pune građani dok stežu kaiš svaki mjesec misleći da će na narednim izborima pametnije izabrati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!