Više milijardi eura podrške Evropska unija pružila BiH od 1991. do 2022. godine

Vijesti 10. sep 202214:19 0 komentara
N1

EU je u znatnoj mjeri najveći pružatelj pomoći Bosni i Hercegovini. Međunarodne financijske institucije poput Europske investicijske banke (institucija EU) i Evropske banke za obnovu i razvoj (gdje je EU veliki dionik) također pružaju značajnu pomoć BiH.

Nije jednostavno sažeti sva sredstva koja se dodjeljuju aktivno u višedecenijskom periodu Bosni i Hercegovinu, ali fokusiramo li se na podršku kojom upravlja Delegacija EU, kao i podršku kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, te programe EU u kojima sudjeluje Bosna i Hercegovina, dobit ćemo rezultat o više milijardi eura uloženih u Bosnu i Hercegovinu.

Od 1991. godine Evropska unija je uložila preko 3,7 milijardi eura u Bosnu i Hercegovinu, iz sljedećih fondova:

  • ECHO (Humanitarna pomoć), provodio se od 1991. do 2003. – 1,03 milijarde EUR;
  • Phare/OBNOVA, provodio se od 1991. do 2003. – 840, 9 milijuna EUR;
  • Specijalne radnje od 1991. do 2003. godine – 318, 7 milijuna EUR;
  • CARDS, implementiran od 2001. do 2006. godine – 412, 4 milijuna EUR;
  • IPA I, provodi se od 2007. do 2013. – 610 milijuna EUR;
  • IPA II, provodi se od 2014. nadalje – 530 milijuna EUR.
N1

Kada su Bosnu i Hercegovinu, primjerice, 2014. godine zadesile poplave, Evropska unija je izdvojila 43,5 milijuna EUR za podršku oporavku zajednica pogođenih poplavama u cijeloj BiH, plus 41 milijun EUR za prateće aktivnosti.

Autoput – Koridor Vc

Koridor Vc dio je transevropske prometne jezgrene mreže, počinje u Budimpešti, ide preko sjeverne Hrvatske (Osijek), kroz Bosnu i Hercegovinu preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara, a završava u hrvatskoj luci Ploče. Više od 325 km Koridora Vc prolazi kroz BiH i to je najveći infrastrukturni projekat ikada u istoriji zemlje. Preko 1,5 miliona ljudi živi duž koridora i stoga je on okosnica povezivanja zemlje i glavni prioritet regionalnog razvoja na Zapadnom Balkanu.

Do sada je Evropska unija izdvojila više od pola milijarde eura (542 miliona eura) u grantovima za izgradnju 15 poddionica autoputa. Grantovi se kanališu kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan i, zajedno sa kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, pomažu u finansiranju investicija od približno 2 milijarde eura.

Vlasti BiH su se obavezale da će autoput na Koridoru Vc završiti do 2028. godine.

Iako predstavljeni podaci ne ističu svu podršku koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini, oni bi ipak daju  indikaciju širine, dubine i dosljednosti podrške EU tokom niza godina. Također, ovi podaci prikazuju podršku institucija Evropske unije, a ne uzimaju u obzir bilateralnu podršku država članica EU. Tokom godina i to je bilo značajno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!